ROMÂNIA FURATĂ. Institutul Cantacuzino, o țintă imobiliară lăsată fără plan pe termen lung

Data publicării:
directorul-institutului-cantacuzino-radu-iordachel-a-fost-demis-99944-1

Aproape un secol de istorie, de vaccinuri unice, analize şi pionierat în cercetarea medicală. Istoria Institutului Cantacuzino conţine scandaluri, jocuri de putere şi multe interese, care au culminat cu transformarea instituţiei de importanţă naţională într-o imensă ţintă imobiliară.

După ce a imunizat toată populaţia României, astăzi Cantacuzino nu mai produce nici măcar un vaccin. Pentru toate acestea suntem datori şi vom plăti rate Băncii Mondiale până în 2022.

„Nu a fost o coerenţă, nu a fost un plan de susţinere a institutului pe termen lung. Nici nu a existat interes ca să se susţină activitatea de producţie (...) institutul nu a mai primit bani”, spune Marian Neguț, fost director al Institutului.

„Nu e o poveste din care am amintiri frumoase. Am făcut ceea ce puteam să facem în momentul respectiv trezindu-ne cu o situaţie în care de pe o zi pe alta parcă ţi s-a dărâmat tavanul peste tine”, spune Cseke Attila, fost ministru al Sănătății

„Nu-mi vine să cred că un stat poate să renunţe la vaccinuri. Am senzaţia că este şi rea credinţă (...) ori incapacitatea de a înţelege situaţia gravă în care ne aflăm”, afirmă Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.

În 2015, Institutul Cantuzino s-a transformat dintr-o instituţie care salva, într-un institut care nu se ştie dacă poate fi salvat.

„De Institut își aduc aminte numai când chiar e nevoie, când încep să apară plicurile cu praf alb: o fi antrax, nu o fi antrax, repede la Cantacuzino. Dacă nu mai e Cantacuzino, unde le trimiți? Le trimiți în afară, undeva, și, până afli dacă a fost antrax, poate e prea târziu”, spune un angajat.

Ce a rămas din Institutul care înainte de 1989 salva milioane de vieți aflaţi astăzi, de la ora 21.00, la Jurnalul de seară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri