ROMÂNIA FURATĂ. „Parcuri pentru popor”, dezastru de 100 de milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
parcuri paragina romania furata

Timp de 10 ani, România a cheltuit zeci de milioane de euro pentru crearea de spații verzi și parcuri. În foarte multe cazuri, fondurile au fost repartizate pe criterii politice. Așa au răsărit, în toată țara, parcuri ridicate în buza pădurilor, pe câmpuri sau la marginea unor sate în care locuiesc doar câţiva oameni. Cine a avut de câștigat din această afacere și ce s-a ales de sutele de parcuri făcute cu banii de la Fondul de Mediu, aflăm în această seară, într-un nou episod „România furată”.

Guvernele României au cheltuit, în ultimii 10 ani, peste o sută de milioane de euro într-un program național de îmbunătățire a calității mediului prin spații verzi. Idee strălucită la București, s-a transformat în dezastru, în multe dintre localitățile din teritoriu.

E rustic, e chiar ca lumea. Da, cu fetele, stăm pe acolo liniștiți, vorbim ca oamenii, alea, stăm liniștiți, nu ne deranjează nimeni. Și e chiar ca lumea.

Ce dracu-i, mă, ca lumea, că nu se duce nimeni acolo, nici ăia din Floroaica, nici noi de-aicea, e făcut în mijlocul câmpului, ce-i ca lumea?”, comentează doi tineri despre parcul din Vâlcelele, Călărași.

A zis că suntem mai la margine, unii de-aici, unii de-acolo... Era frumos aici odată, dar uite a spart becurile, mai a furat și băncile, pomii i-a rupt. Și om mare, fi-r-ar ei ai dracu”, descrie o femeiedin Gratia, Teleorman, parcul din localitate. 

România a pornit în 2007 programul la presiunile Uniunii Europene. Trebuia să atingă un standard de 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Trei miniștri ai Mediului au aprobat în total 667 de proiecte de parcuri și spații verzi, pentru care s-au platit aproximativ 115 milioane de euro.

Attila Korodi, ministrul Mediului 2007-2008Admit că în perioada aceea, 2005-2007, eram foarte optimiști. Adică, credeam că schimbăm țara.

Elena Udrea, ministrul Mediului 2009Mi se pare o prostie acest program. Nu înțeleg care a fost logica pentru care a fost înființat.

Primarii care au primit cei mai mulți bani făceau parte de obicei din același partid sau aceeași coaliție aflată la guvernare.

Lavinia Andrei, președinte Fundația Terra Mileniul IIIProgramul a mers prost de la început şi nu s-a dorit niciodată să meargă bine. E o pușculiță din care politic își trag bani pe diverse proiecte.

Mai departe, de fondurile de la Mediu s-au bucurat firmele care au ştiut să se lipească de primăriile câştigătoare.

Gheorghe Dobre, primar Modelu, Călărași: Al doilea hectar l-a câștigat Gardenu. Gardenu din București. Aveau multe stadioane, multe terenuri de sport, parcuri.

Dumitru Botea, consilier PSD în Cuza Vodă, CălărașiȘmecherul și golanul se adaptează... Eu am o politică. Funcționarul-limbric, politicianul-limbric. Ăștia se adaptează și se atașează oricărui corp. Pac. S-a atașat acolo. Pac. Că acolo simte că are ceva de halit.

Despre cine a avut de câștigat din această afacere de partid și de stat și ce s-a ales de sutele de parcuri făcute cu banii de la Fondul de Mediu, aflați în această seară într-un nou episod „România furată”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri