ROMÂNIA FURATĂ. Serele din Codlea și Oradea, de la profit de milioane de euro anual la mormane de moloz

Data publicării:
sere romania furata

Câteva cladiri vandalizate și hectare întregi de pământ pârjolit - atât a mai rămas din celebrele Sere Codlea din Brașov.

Istoria serelor de la Codlea începe la jumătatea secolului al XIX-lea. Ele au fost construite de sașii care au învățat meserie de la primii grădinari ai Casei Regale din România.

Serele erau orientate spre producția de flori”, spune Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

La 450 de kilometri de Brașov, pe o suprafață de 100 de hectare se întindeau serele Orser din Oradea.

Era o producţie de roşii, de castraveţi, se exporta masiv”, spune Ilie Sârbu.

Lucrurile au mers binela cele două sere până în 1995, când administratorii serelor - care reprezentau interesele statului român - au mărit prețul cu care legumele și florile din sere erau vândute peste graniță.

În septembrie 2000, cu câteva luni înainte să părăsească fotoliul de la Agricultură, Ioan Avram Mureșan decide scoaterea la vânzare a unui pachet de 70% din acţiunile societăţii Codlea. În cursă se înscriu Maria Lili Schutz - președintele organizației de femei PSD Dolj - cea care deținea Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui, celebrul om de afaceri Ioan Niculae - care avea atunci o avere estimată la 80 de milioane de euro şi deţinea 50.000 hectare de teren agricol, și Asociația salariațiilor (PAS). Angajații sunt însă eliminați din licitație pentru că din dosarul de privatizare au lipsit mai multe acte.

Eu am aflat după aia că de fapt era un aranjament. S-au uitat la oferta mea. Şi pe urmă - oferta lui Schutz. Oferta ei a fost cu creionul, după ce au văzut oferta mea, au completat-o şi ei pe a lor cu pixul”, spune Ioan Niculae, om de afaceri.

Ce s-a ales după câţiva ani de serele de la Codlea, dar si de semenele lor de la Oradea, câştigate de aceeași Maria Lili Schutz, aflați în această seară la emisiunea „Jurnalul de seară” cu Cosmin Prelipceanu, începând cu ora 20:00, în cea mai nouă investigaţie din campania România Furată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri