Sari la conținut

ROMÂNIA FURATĂ. Sidex, cadou de 77 milioane de dolari

Sidex Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din România, riscă să fie închis. Lucrează în pierdere de cinci ani, din cauza creşterii preţului la energie.

Furnalul 5 este singurul care a mai rămas în picioare din cele șase care au fost construite în Combinatul din Galaţi. Restul au fost tăiate la fier vechi sau în acest moment sunt nefuncţionale.

În anii 70, Galaţiul fabrica 70% din producţia natională de oţel şi exporta pe tot globul. După Revoluţie, Sidex a fost căpuşat de intermediari care i-au vândut otelul în străinătate, în schimbul comisioanelor.

„Au fost metode de furt inteligente”, spune Gheorghe Tiber, lider de sindicat la Arcelor Mittal Galaţi.

Cele mai păguboase afaceri Combinatul le-a făcut cu firma intermediară Sidex International. Directorii companiei au fost cel care avea să devină cuscrul preşedintelui Traian Băsescu, Gheorghe Ionescu, zis Bebe, şi amicul său Dan Drăgoi, mâna dreaptă a generalului Victor Stănculescu.

„Sidexul ajunsese să piardă un milion de dolari pe zi”, spune Radu Sârbu, fost președinte al Fondului Proprietății de Stat.

În 2001 Sidex este privatizat şi dat indianului Lakshmi Mittal, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei şi detinătorul Mittal Steel. Statul ar fi trebuit să primească pe Sidex 77 de milioane de dolari, dar de fapt nu a primit nimic.

„Sidexul a fost vândut subevaluat, în bataie de joc. Pe pâine, pe găini l-au vândut, pe nimic”, spune fostul deputat Mihai Boldea.

Condiţia pusă de Lakshmi Mittal statului român a fost sa plătească iniţial o tranşă de 25 de milioane de dolari. Restul i-ar fi plătit doar dacă Sidex Galaţi ar fi câştigat un proces mai vechi cu Sidex International, fostul său partener de afaceri, care cerea combinatului 52 de milioane de dolari, în contul unei datorii. Combinatul pierde procesul cu Sidex Internaţional, asa că indianul Mittal nu mai plăteşte statului diferenţa de 52 de milioane de dolari. Guvernul Tăriceanu mai oferă şi el lui Lakshmi Mittal încă 24 de milioane de dolari, ca decont pentru banii pierduţi de investitor în vechiul proces cu Sidex International.

Întreaga poveste a decăderii celui mai mare combinat siderurgic românesc din toate timpurile o vedeţi marţi, de la ora 21:00, la Jurnalul de Seară.