România furată | Un singur hotel funcţional, din tot patrimoniul BTT

Data publicării:
romania furata btt

„Erau interese mari ca activele BTT-ului să ajungă în alte mâini”, spune fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon.

Până în 1990, Biroul de Turism pentru Tineret avea în patrimoniu aproape întreaga staţiune Costineşti, patru complexuri în staţiuni turistice, tot atâtea baze de agrement şi câte un sediu de agenţie în fiecare judeţ. BTT începe să înstrăineze din active în 1993, prin intermediul SC BTT Perla Costineştiului SA, căreia îi transferă aproape 22 de clădiri din Costineşti.

Deci BTT cu BTT Perla a făcut uite aşa, o chestie, de nimeni nu mai ştie”, spune Carmen Chiriță, fost administrator al căsuțelor studențești.

O altă bucată din patrimoniul BTT este înstrăinată direct de conducerea BTT.

Între 1999 şi 2000, BTT încheie, sub semnătura lui Liviu Vâclea, 67 de contracte de asociere în participaţiune. Investitorii au dreptul de a cumpăra primii, în situaţia în care BTT-ul se hotărăşte să vândă.

22 dintre chiriaşi cumpără activele la câteva luni după ce le închiriaseră. În nici doi ani, aproximativ 70 de clădiri - hoteluri, vile, căsuţe de vacanţă şi bungalouri - ies din patrimoniul BTT.

În 2014, Liviu Valentin Vâclea este condamnat de Tribunalul Bucureşti la şase ani de închisoare, prin decizie definitivă.

„Punea pur şi simplu ştampila, făceau contractul şi puneau în funcţiune o nouă societate mixtă fară nicio acoperire legală”, spune Dan Matei Agathon.

Astăzi, BTT mai are, în Costineşti, un singur hotel funcţional, Forum, şi încă 73 de corpuri de clădire.

Înregistrare cu camera ascunsă: „Aicea se fură. Ia uitaţi. Aici erau siguranţe la două rânduri, pentru fiecare cameră, pentru fiecare baie”.

Aflați ce s-a ales de patrimoniul BTT marţi, de la orele 20.00, la Jurnalul de Seară. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri