România XXL. Ceasurile şi brăţările care te ajută să slăbești

Data publicării:
wellograph smart watch with fitness tracker 3

Pe Mihai îl găsim în fiecare zi la birou unde se ocupă de afacerea sa online. Pentru că lucrează mult, şi-a făcut un obicei din a alerga dimineaţa prin parc. Uşor, momentele de relaxare s-au transformat, în ultimii doi ani, într-o pasiune. Tehnologia îl ajută acum să îşi măsoare rezultatele. Aşa că l-am provocat să ne arate ce înseamnă un antrenament hi-tech.

Mihai Pătraşcu: Am făcut o tură de parc. O să verificăm un soft, softul brățărilor, pe ce distanță am alergat și câte calorii am ars, ne spune că am făcut o tură de parc undeva la 3-4.000 de pași, o alergătură mică, medie, am consumat 200 de calorii. Un fel de o masă, mic dejun sau cină.

Știe exact cum funcţionează fiecare gadget pentru că a testat câteva zeci şi a schimbat patru, pe măsură ce antrenamentele au crescut în intensitate. Ceasul Fibtib Surge de exemplu îi arată pe lângă paşii făcuţi zilnic şi un grafic, în funcţie de ruta aleasă.

Mihai Pătraşcu: Este un motivator bun, de doi ani de când folosesc astfel de device-uri îmi doresc să depășesc un nivel pe care l-am atins. E important, pentru că deși nu mai ai chef la 11 seara să faci o plimbare de 10 minute, te motivează să ieși din casă să te plimbi și faci niște pași în plus.

Pasionat de gadgeturi sportive este şi Marius. Are 33 de ani şi este directorul unei firme de publicitate online. Iniţial a vrut doar să scape de câteva kilograme în plus. Apoi nu a mai putut să renunţe la alergare şi a investit peste 2.000 de lei numai în ceasuri smart care să îi contorizeze performanţele.

Marius Lăzărescu: Îți permite să măsori parametri în cel puțin trei sporturi, îl folosesc la înot, la ciclism și apoi la alergare în cadrul triatlonului, poate fi sincronizat cu un senzor GPS și de asemenea cu un heart rate sensor, care este compatibil cu ciclocomputerul de pe bicicletă. De obicei încălzirea constă în 4-500 de metri, ceasul îmi arată că am consumat 100 de calorii. O altă funcție este măsurarea eficienței, practic te raportezi la niște indicatori introduși de fabricant, pe baza performanțelor atleților profesioniști, vezi cu ce te compari, eficiența mea a fost de 50 de puncte, iar targetul e să cobor sub 35.

Astfel de ceasuri sau brăţări inteligente nu calculează doar câte calorii au fost arse într-o săptămână de antrenament, ci şi cât de bine se odihneşte sportivul. Cele mai multe au mai puţin de 50 de grame.

Ceasurile inteligente îți învață stilul de viață, spre exemplu: te avertizează printr-o vibrație ușoară a brățării că trebuie să te ridici de pe scaun, își numără pașii, faci mișcare ori îți amintește să faci exerciții câte 30 de minute în fiecare zi.

Când alegeți un fitness tracker trebuie să luați în calcul cât de des și ce fel de sport faceți, dar și ce vreți să monitorizați.

Cătălin Cristea, reprezentantul de vânzări al unui magazin: Important este să fie destul de bine prins de mână și să nu se miște foarte mult, pentru că nu poate citi normal. Toate ar trebui să funcționeze cu un telefon. Ai nevoie de un telefon pentru a realiza conexiunea cu o aplicație pentru a vedea mai ușor activitatea ta, la smartwatch-urile cu ecran poți vedea asta în timp real.

Destinate la început instructorilor de fitness, gadgeturile care te motivează să faci sport au ajuns să fie un accesoriu nelipsit de mâna multor pasionaţi de tehnologie. Estimările arată că în următorii patru ani vor fi vândute 57 de milioane de produse la nivel mondial, faţă de cele 19 milioane de unităţi vândute în 2014. Totuşi, nu toţi cumpărătorii sunt atât de consecvenţi. O treime dintre ei renunţă la dispozitive după mai puţin de şase luni de la achiziţionarea lor, se arată într-un studiu al firmei de consultanţă Endeavour Partners.

Ceasurile inteligente au un preț cuprins între 400 de lei și 1.800 de lei. Sunt mai mari decât cele clasice, dar suplinesc prin caracteristicele tehnice. Mai ieftine sunt brățările pentru fitness - costă între 120 de lei si 400 de lei.

Printre producătorii care au mizat pe astfel de produse se numără LG, Motorola sau Apple. Preţul nu este însă un obstacol pentru mulţi împătimiţi ai tehnologiei.

Alin Turnea, reprezentantul de vânzări al unui magazin: Sunt minim 500 de precomenzi făcute până acum doar în ce privește acest ceas. Au nevoie și de un ceas foarte bun, au nevoie și de un dispozitiv.

În România sunt disponibile peste 60 de gadgeturi pentru fitness. Cele mai multe iau în calcul parametri precum greutate, înălţime şi vârstă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri