EDIŢIE SPECIALĂ. Ce cardinal ar putea să comunice eficient cu tinerii

Data publicării:
9 2003vatican-53840

E o chestiune de zile până când va ieşi din nou fum alb pe hornul de la Vatican, semn cp cei 115 cardinali reunişi în Conclav se vor fi pus de acord în privinţa succesorului lui Benedict al XVI-lea. Cel desemnat îşi va alege numele de Suveran, iar în Piaţa Sfântul Petru se va striga din nou "habemus papam". Însă până acolo, încă se poartă negocieri.

Cardinalul Luis Antonio Tagle, printre favoriţi

Imaginaţi-vă 200 de cardinali la un loc discutând în aceste zile, printre altele, despre maniera cea mai eficientă prin care învăţătura creştină, parabolele lui Iisus pot ajunge la oameni. Ce cardinal ar fi în stare să comunice eficient cu tineretul de azi?

La Vatican, în cadrul congregațiilor care preced Conclavul, cardinalii discută despre provocările actuale la care trebuie să facă față Biserica, încercând să contureze profilul viitorului Papă. Deși Benedict al XVI-lea nu mai poate influența aceste dezbateri, el a convocat în toamna trecută un sinod al episcopilor pentru a le vorbi despre Noua Evanghelizare. Unii comentatori cred că atunci a trasat într-un fel cardinalilor direcția în care ar trebui să meargă.

Invitatul Sandei Nicola, Părintele Michel Kubler, a făcut o radiografie a situaţiei prezente, subliniind că mentalităţile au evoluat, iar oamenii se conduc singuri şi îşi organizează legile, fără referire la religie.

„Asta nu înseamnă că religia nu mai are un rol de jucat. Aş spune chiar că este o şansă a Bisericii şi a credinţei creştine de a-şi găsi adevărata forţă. O forţă nouă, în contextul în care societatea nu mai este condusă de religie, ci în care trebuie să le spui oamenilor, să le explici cum pot trăi ei prin credinţa lor”, a declarat Părintele Michel Kubler.

Potrivit acestuia, noua Evanghelizare permite oamenilor să descopere faptul că Evanghelia este ceva vital, de care au nevoie pentru a trăi şi care îi poate ajuta să fie pe deplin umani.

Michel Kubler s-a referit şi la arhiepiscopul de Manila, cardinalul Luis Antonio Tagle, despre care a spus că este „admirabil, formidabil”.

Cardinalul Tagle a spus că trebuie să trebuie să devenim noi înşine chipuri ale Evangheliei care înseamnă slujirea omului.

Cine este Luis Antonio Tagle

Este cel mai popular cardinal pe Facebook și predicile sale sunt cele mai vizionate pe youtube. Numele lui este Luis Antonio Tagle, este arhiepiscopul de Manila, din Filipine. S-a născut în 1957 în același oraș și, având doar 55 de ani, este aproape cel mai tânăr membru din Colegiul Cardinalilor. Mama lui, originară din China, a asistat la consistoriul în care el a fost creat Cardinal.

„E un har. Unii dintre cardinali au venit la mine și mi-au spus că părinții lor nu mai sunt aici, așa încât e o binecuvântare că părinții mei sunt amândoi sănătoși. Și fratele meu este și el aici. Și multe, multe rude care asistă la eveniment", a povestit Luis Antonio Tagle.

El a devenit preot la vârsta de 24 de ani. În 1991, a obținut doctoratul în teologie la

Universitatea catolică americană din Washington. Zece ani mai târziu, a fost numit episcop de Imus și, în 2011, episcop de Manila. În consistoriul din noiembrie toată atenția a fost asupra lui, dupa ce Tagle n-a mai reusit să-și stăpânească lacrimile când Papa Benedict i-a dat inelul.

„Plâng ușor. Bănuiesc că atunci când te afli în fața unui mare mister, care te depășește, în fața unei chemări, a unui har, a unei misiuni... Atunci tremuri și totodată te bucuri. Pentru mine, lacrimile sunt normale”, spunea atunci cardinalul.

De-a lungul anilor, activitatea lui s-a remarcat în cadrul Comisiei Teologice Internaționale. La fel ca și apropierea lui de tineri. Pagina lui de Facebook are mai mult de 118.000 de „like"- uri.

Jurnalistul Ana Boariu, invitata Sandei Nicola, a spus că Luis Antonio Tagle s-a făcut remarcat prin prezenţa sa constantă în media.

11 cardinali provin din Asia și din Pacific, cinci dintre ei sunt din India. Dar aceștia reprezintă trei biserici distincte catolice: romano-catolică, siro-malabară și siro-malankară. Biserica maronită din Liban va fi de asemenea reprezentată printre cardinalii asiatici. Alți doi vin din foste țări comuniste, Vietnam și China, în timp ce singurul reprezentant pentru Oceania vine din Australia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri