SUCCESIUNE LA VATICAN. Biserica Catolică, cea mai mare organizaţie caritabilă din lume

Data publicării:
1003 20vatican-54047

Într-o ediţie specială marca Digi24, „Succesiune la Vatican”, Sanda Nicola vorbeşte despre implicarea socială a Bisericii Catolice în lume.

Biserica Catolică, cea mare mare organizaţie caritabilă din lume

Biserica Catolică şi-a asumat o importantă misiune în educaţie şi sănătate, atât prin instituţiile proprii de învăţământ, prin dispensare şi spitale, dar şi prin modul în care a influenţat şi încearcă să influenţeze legislaţiile.

Trebuie să rămână acest lucru o prioritate în activitatea Bisericii? Ar putea fi ales următorul Papă pornind de la acest criteriu? Sanda Nicola a discutat cu preotul şi jurnalistul Michel Kubler, călugăr asumpţionist şi fost director al ziarului La Croix, interviu care poate fi urmărit în materialul video ataşat articolului.

Jumătate din populaţia catolică a lumii trăieşte în America Latină. Cardinalul Óscar Andrés Rodriguez Maradiaga, printre favoriţi

Papa Benedict al XVI-lea a vizitat de mai multe ori continentul african şi părea ca soarta Africii e foarte sus pe lista priorităţilor sale. Ultima vizită a făcut-o însă peste ocean, în Mexic şi Cuba, iar anul acesta avea programată o vizită în Brazilia. Pe cele două continente, activitatea socială a Bisericii Catolice este una importantă, iar unul dintre cei care s-au remarcat este cardinalul Óscar Andrés Rodriguez Maradiaga, unul dintre favoriţii pentru Scaunul Pontifical.

Cardinalul Óscar Andrés Rodriguez Maradiaga, arhiepiscop de Tegucigalpa, Honduras, are 70 de ani. E pasionat de muzică clasică, a studiat saxofon, pian, armonie şi compoziţie. A dirijat chiar şi o orchestră în perioada în care a urmat seminarul.

Studiile sale academice au inclus teologia, filosofia, psihologia clinică şi psihoterapia. Timp de mai bine de zece ani a predat chimie, fizică, muzică sacră, teologie morală şi ecleziologie. Şi-a folosit poziţia pentru a vorbi în apărarea celor săraci. Atât de mult, încât în ţara lui trebuie adeseori să meargă sub escortă, pentru că a condamnat drogurile şi corupţia.

Marea valoare a continentului nostru este credinţa, şi, odată cu credinţa, este virtutea adevărului, care nu este un simplu optimism, ci încrederea că trebuie să ne atingem scopul şi să continuăm să luptăm pentru el. Asta e ceea ce îi susţine pe cei săraci. Trebuie să continuăm lupta să scăpăm de sărăcie”, declara cardinalul.

Ceea ce ştiu puţini despre el este că îi place să piloteze şi are atestat de pilot. Pe lângă spaniola ca limbă maternă, vorbeşte fluent engleză, franceză, italiană, germană şi portugheză. Este şi preşedintele actual al Caritas International, organizaţia principală a Bisericii Catolice pentru ajutorare.

Cine face parte din conclav

Deşi deţine jumătate din populaţia catolică a lumii, America Latină este reprezentată insuficient în conclav: doar 19 cardinali. Cele mai mari ţări catolice din lume, Brazilia şi Mexic, au cinci, respectiv trei reprezentanţi. Africa, regiunea care creşte cel mai rapid în Biserica Catolică, va avea 11 delegaţi, din zone diferite ale continentului. Doar Nigeria, cea mai populată ţară africană, va participa cu doi cardinali. Cert este că aproape toţi vin din ţări cu o populaţie musulmană importantă, chiar majoritară în unele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri