Traian Băsescu i-a transmis Papei un mesaj de la Patriarhul Daniel

Data publicării:
16022013 20papa-49855

Administrația prezidențială nu a făcut public conținutul scrisorii.

O întâlnire unică, ce va rămâne în sufletul meu mereu. Nu a fost un eveniment politic, ci unul de suflet”, a spus președintele Traian Băsescu, după întâlnirea cu papa Benedict al XVI-lea. Traian Băsescu este ultimul șef de stat european pe care papa îl primește înainte de a renunța la pontificat, la 28 februarie.

Președintele, care s-a mai întâlnit cu Benedict al XVI-lea în urmă cu câțiva ani, a subliniat că a întâlnit un om mai puternic decât cel din 2008. După întâlnirea de vineri, Traian Băsescu a spus că papa a vrut să îi transmită un mesaj care, rezumat simplu, ar suna așa: „Vreau să fii mai bun”.

România își dorește de câțiva ani o nouă vizită pontificală

România a fost prima țară ortodoxă pe care predecesorul în funcție al lui Benedict al XVI-lea, papa Ioan Paul al II-lea, a vizitat-o, în mai 1999.

De câțiva ani, diplomația din România lucrează la o nouă vizită a Suveranului Pontif. În decembrie 2010, când România și Vaticanul marcau 90 de ani de la stabilirea relațiilor, ministrul de externe de atunci, Teodor Baconschi, își exprima speranţa că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl va autoriza pe Patriarhul Daniel să îl invite pe Papa Benedict al XVI-lea în România, declarându-se convins că simbolismul unei asemenea vizite ar fi de folos ambelor părţi.

Ministrul spunea că autorităţile române îşi doresc foarte mult ca Papa să facă o vizită în România. „Există demersuri politico-diplomatice în acest sens, cunoaştem procedura, pentru că am organizat deja o vizită apostolică şi ecumenică în România. Sperăm ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să îl autorizeze pe capul bisericii în lansarea unei invitaţii", a afirmat ministrul de externe.

Ca fost ambasador al României la Vatican în perioada 1997 - 2001, Teodor Baconschi a contribuit la organizarea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, în mai 1999.

În aprilie 2010, Teodor Baconschi fusese primit la Papa Benedict al XVI-lea, iar cu acest prilej şeful diplomaţiei române a reiterat Suveranului Pontif invitaţia adresată de preşedintele Traian Băsescude a vizita România. Pentru ca vizita să se materializeze mai era nevoie, însă, de o invitație din partea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri