1 Decembrie, sărbătorit în avans de românii din Bulgaria

Data publicării:
romani bulgaria

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în avans de românii care trăiesc în localităţile de pe malul bulgăresc al Dunării. Aceștia au celebrat Ziua Naţională a României, dar şi Ziua Românilor de Pretutindeni cu cântece româneşti şi au sperat că, la un moment dat, vor putea vorbi liber limba strămoşilor şi în şcoli sau biserici. Unii dintre ei şi-au transformat casele în şcoli pentru copiii pe care-i învaţă, în timpul liber, limba română.

Acordurile muzicii româneşti au răsunat pentru câteva ore în oraşul bulgăresc Vidin. Românii de pe malul bulgăresc al Dunării au evocat faptele de vitejie ale înaintaşilor şi au cerut, ca şi ei, să aibă dreptul de a vorbi liberi limba română.

„În casă vorbim româneşte şi am mulţi prieteni cu care vorbim numa româneşte, nu bulgăreşte”, afirmă Krasimik Vancov român din Bulgaria.

Olga Nicova s-a născut acum 76 de ani, pe malul Dunării, în satul Gânzova. N-a auzit alt grai decât cel românesc până să plece la studii, la oraş. A ajuns profesoară de limba bulgară, însă n-a uitat niciodată să vorbească cât mai mult româneşte.

„Eu sunt româncă sunt din... olteancă, de la sud de Dunăre şi noi am fost chiar olteni o dată..şi în satul nostru se vorbeşte limba română, toţi suntem români. Şi cuvintele le vorbim în casă şi noi unul printre altul”, spune Olga Nicova, româncă din Bulgaria.

Pentru că în şcolile din Bulgaria nu se predă nicio oră în limba română, doamna Olga s-a apucat să-i înveţe pe copii graiul strămoşilor, acasă. Acum are 46 de elevi de la grădiniţă şi până la liceu pe care-i învaţă să scrie şi să citească în limba română.

„Nu se învaţă la şcoală limba română, numai în casă la lume şi la doamna Lucica la Bibliotecă, în altul loc nu ne lasă să facem limba română”, spune Olga Nicova, româncă din Bulgaria.

Limba română se vorbeşte în câteva zeci de mii de case din satele de pe malul bulgăresc al Dunării, dar şi în Vidin. Nu și în şcoli.

„S-a introdus limba arabă pentru cei refugiaţi care au venit din ţările arabe, dar chinurile noastre şi doleanţele noastre de a introduce limba română, la noi, acasă, în Europa, au rămas în zadar”, spune Ivo Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Vidin.

Sunt deja discuţii care se poartă la nivel bilateral în cadrul şedinţelor de guvern comune care se organizează, dar nu numai”, afirmă Victor Dediu, ataşat cultural al Ambasadei României la Sofia.

3500 de români stabiliţi în Bulgaria s-au înscris în Uniunea Etnicilor Români din Vidin şi sunt decişi să lupte pentru drepturile lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri