Sari la conținut

FOTOGALERIE. Parada militară de Ziua Națională

Parada militară de Ziua Naţională a României de la Arcul de Triumf a luat sfârșit. Au participat peste 3.000 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI, cu peste 300 de mijloace tehnice, printre care şi 50 de aeronave, inclusiv avioane F-16, dar şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere. PARADA MILITARĂ VIDEO.

13

Foto: InquamPhotos/OctavGanea

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, foştii şefi ai statului Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, miniştri, diplomaţi, reprezentanţi ai instituţiilor statului, lideri PNL asistă la paradă de la tribuna oficială.

Primarul general Gabriela Firea, liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, s-au aflat în apropierea zonei oficiale, dar în spaţiul destinat publicului.

6

Foto: Forțele Aeriene Române

În fiecare an, începând cu 1990, de 1 Decembrie sărbătorim Ziua Naţională. Data de 1 Decembrie 1918 este data la care cei 100.000 de delegaţi de la Alba Iulia au votat Unirea Transilvaniei cu România.

Dar semnificaţia sărbătorii naţionale este mult mai profundă. În 1918 s-a unit cu Regatul României nu numai Ardealul, ci şi Basarabia şi Bucovina.

7

În plus, victoria din primul război mondial a fost posibilă graţie efortului imens al întregii societăţi vreme de multe decenii.

Proiectul de ţară româneasc, cel care valoriza ştiinţa de carte, respectul pentru tradiţii şi voinţa categorică de aparţine Europei civilizate, este cel care a făcut posibilă Unirea cea Mare.