Sportivii care au devenit români

Data actualizării: Data publicării:
eirc

Sportul i-a adus în România, iar ţara noastră i-a cucerit. Fie că joacă fotbal, baschet sau handbal, nu se mai văd în altă parte a lumii. Unii dintre sportivii străini de la noi au obţinut deja cetăţenia. Alţii învaţă intens pentru a deveni români cu acte-n regulă.

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte, în care te adânciră barbarii de tirani... Tre' să mai învăț un pic, așa!”, spune Eric de Oliveira, fotbalist la Gaz Metan Mediaş.

Pe lângă el, Branko Cuic, antrenor secund U-BT Cluj, și Javier Humet, de la CSM Bucureşti, sunt de ani buni în România, fac sport de performanţă şi aşteaptă sau şi-au luat deja cetăţenia.

Brazilianul Eric a ajuns în 2008 la Mediaş, s-a căsătorit cu o româncă, îi plac sarmalele şi nu se mai vede în altă parte. În curând, va susţine interviul pentru a deveni român cu acte în regulă.

„Eu sunt un străin care iubește foarte mult România”, spune Eric de Oliveira.

Handbalistul spaniol Javier Humet se află şi el în aceeaşi situaţie. Jucătorul lui CSM Bucureşti se pregăteşte intens pentru examenul de dobândire a cetăţeniei.

Reporter: Știi când e ziua națională a României?

Javier Humet: Pe 1 decembrie

Reporter: În ce an a fost Unirea?

Javier Humet: 1918.

Reporter: Cine a fost Traian?

Javier Humet: A fost un împărat roman, care a cucerit Dacia în 106.

Din 2004 în România, Arman Karamyan s-a stabilit aici. Fotbalistul, care a trecut pe la echipe precum Rapid, Timişoara, Steaua sau Unirea Urziceni, e cetăţean al ţării noastre de trei ani, iar în prezent antrenează o grupă de copii la Concordia Chiajna.

Reporter: Te-ai gândit vreodată că o să te stabilești aici?

Arman Karamyan: Nu, sincer, nu, pentru că până atunci am jucat și în Grecia, și în Ucraina și nici nu am știut că o să vin și o să stau așa mult timp, dar așa a vrut Dumnezeu, sunt bucuros, sunt aici cu familia, cu prietenii și să mergem mai departe cu viața.

Baschetbalistul Branko Cuic are de o lună cetăţenia română. În cei aproape zece ani petrecuţi în ţara noastră, sârbul a cucerit titlul cu U Cluj. Acum e antrenor secund la echipa ardeleană.

„Când am ajuns aici acum aproximativ z eceani am venit sp stau 2-3 luni maxim, poate, să văd cum e și să mă întorc înapoi la Asia poate, dar lumea aici m-a prins, fanii, sinceritatea oamenilor și tot”, spune Branko Cuic, antrenor secund U-BT Cluj.

Un alt sportiv, care are deja cetăţenia română, este rusul Albert Saritov. În vară, i-a adus României bronzul olimpic la lupte libere. Chiar dacă nu ştie limba, Guvernul i-a acordat o dispensă pentru a putea evolua sub tricolor la Rio.

Singurele cuvinte pe care le ştiu sunt "mulţumesc" şi "bună ziua"”, spune Albert Saritov.

În acest an, fotbalistul brazilian William de Amorim a obţinut şi el cetăţenia română.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri