Vreau să știu! - un proiect Digi24

Data publicării:
vreau sa stiu

Festivităţile au trecut, discursurile şi aplauzele s-au risipit, iar şcoala s-a aşezat iar într-o bancă şchioapă, în fundul clasei interesului naţional. Este corigenta perpetuă la eficienţă, tributară unor năravuri vechi şi captiva unui concept educaţional rigid şi depăşit. Aşa a ajuns după 24 de ani, 19 miniștri și 64 de modificări ale Legii Educației.

3.200.000 de copii au început anul de studiu fără să ştie că, la fel ca şi anii trecuţi, şcoala primeşte doar jumătate din banii promişi de lege. Aproape 569.000 de prichindei se înghesuie în grădiniţele de stat. Un sistem cu prea puţini educatori ei înşişi incomplet formaţi, cu grupe supradimensionate şi cu acces limitat la materiale care să dezvolte creativitatea şi acumularea de cunoştinţe. Găsim în această situație mare parte din cele aproape 1.200 de grădinițe de stat câte există în prezent.

44 la sută dintre aceşti copii sunt din mediul rural, iar unii învaţă chiar de la trei-patru ani să facă naveta la grădiniţa din localitatea vecină. Unii vor continua să facă naveta între clasele I şi a VIII-a.

În cele aproape 4.000 de şcoli generale de stat, România are acum un 1.743.000 de elevi. De aici începe strâmb drumul multora prin viaţă. Trec dintr-un an în altul abia învăţând să scrie şi să socotească, apoi frunzărind manuale cu nume stranii, precum Fizică sau Chimie. Şcoala nu ştie să fie prietenoasă şi să le arate că lumea este, într-adevăr, un mister. Dar unul care trebuie şi poate fi explorat şi cunoscut. Aşa că 36.000 de elevi abandonează anual școala şi nu mai ajung la liceu.

Acum, România are 1.605 licee cu 815.000 de elevi dintre care probabil destui vor îngroşa rândurile absolvenţilor care se împiedică de bacalaureat. Rata de promovare a examenului crescut uşor spre 55-60 la sută în ultimii trei ani. Dar mai ales graţie părinţilor care plătesc meditaţii particulare.

Iar facultatea, ultima frontieră teoretică a învăţăceilor care-şi croiesc drum în viaţă, a ajuns o fabrică de şomeri şi de iluzii spulberate. O spun angajatorii şi o arată statisticile.

Digi24 vă invită dincolo de politică şi statistici, în viaţa reală a şcolii româneşti. Pentru că acolo unde sunt problemele trebuie găsite şi soluţiile.

Vreau să știu! - Sărăcia și depopularea închid zeci de grădinițe în satele și orașele mici
Vreau să știu! - Trei din 100 de copii sunt înscrişi la grădiniţe private
Vreau să știu! - Diferențele dintre învățământul de stat și cel privat
Vreau să știu! - Programul extrașcolar al elevilor, între ce vor părinții și ce-și doresc copiii
Vreau să știu! - Meditațiile, o metodă doar de promovare a examenelor și nu de încurajare a performanţei
Vreau să știu! - România, ţara în care fizica şi chimia se predau cu creta la tablă
Vreau să ştiu! - Preţul unui sistem primitiv de educaţie: Mulţi adolescenţi nu ştiu să vorbească în public
Vreau să știu! - Învățământul profesional reînvie cu ajutorul companiilor private
Vreau să știu! - Tinerii care studiază în străinătate pot oferi modele de a reforma educația
Vreau să știu! - Cum ar vrea profesorii să arate sistemul de învățământ românesc








Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri