Comunismul a rescris istoria monarhiei

Data publicării:
mihai 1 mituri

În manualele de istorie din perioada comunistă, abdicarea forţată a Regelui Mihai a fost transformată într-un act de laşitate şi trădare naţională.

Comuniștii aveau un scenariu. Abdicarea nu e un act de voință unilaterală a regelui. A fost un act forțat”, este de părere publicistul Emil Hurezeanu.

După 1989, istoricii au refăcut momentul abdicării: primul ministru Petru Groza i-a prezentat Regelui Mihai actul de abdicare la Palatul Regal. Clădirea era înconjurată de trupe comuniste, garda regală era arestată, liniile telefonice tăiate. Regele a cerut timp de gândire, Petru Groza i-a arătat pistolul şi l-a amenințat că va urma o baie de sânge.

Cel mai răspândit mit: trenul cu averi

Cinci zile mai târziu, Mihai Întâi a părăsit România. Trenul regal a plecat spre Vest din Gara Sinaia. Miturile comuniste vorbeau de un tren plin cu bunuri de valoare. Regele ar fi plecat în exil cu 42 de tablouri, estimate la 500.000 de franci elveţieni. La ordinul lui Nicolae Ceauşescu, Securitatea a deschis o anchetă. Stelian Octavian Andronic a fost timp de 36 de ani ofiţer de Securitate în Cartierul Primăverii și a lucrat opt ani la acest dosar.

Sunt documente. Și nu emanate de la noi de la guvernele româneşti, ci de la guverne şi instituţii străine. Ăla nu e un basm sau o legendă. A plecat cu 11 vagoane, dar nu atunci au fost scoase tablourile, ci anterior plecării lui. În timpul lui Carol al II-lea, 42 din aceste tablouri din care șase foarte importante și valoroase pictate de El Greco au fost scoase peste hotare”, a explicat Stelian Octavian Andronic, fost ofițer de Securitate.

Potrivit fostului ofiţer de Securitate, cel mai valoros tablou, Sfântul Sebastian pictat de ElGreco, ar fi fost vândut în 1982, în Elveţia, către un cetăţean american.

Ce era atunci în trenul care a plecat pe 3 ianuarie 1948 din Sinaia?

În 11 vagoane a încaput mobila, au încăput covoare și alte bunuri (mese, scaune, birouri). De toate s-au luat”, a spus Stelian Octavian Andronic.

În momentul când se urca în tren, era un răcan care se uita cum se urca regele în tren. Regele avea o servietă în mână. Foarte puţin politicos şi ceremonios, l-a întrebat ce are în servietă. Atunci regele a deschis. Era o pungă cu pământ românesc înfăşurată în tricolorul ţării”, povesteste Georgeta Filitti, istoric.

Inventarul s-a făcut de puterea comunistă, regele nu putea să iasă nici în buzunare cu ceva necunoscut”, a completat Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București.

„Am trăit ca nişte oameni normali. Am lucrat, am muncit, am mers la şcoală, el a muncit pentru familie şi mama mea a muncit. Toată lumea. Am trăit în exil ca o familie absolut normală. Am trăit în Anglia, într-un sat mic, după aceea în Elveţia, unde tatăl meu era pilot. Deci, a câştigat viaţa şi nu plecat cu un tren plin de aur”, a subliniat principesa Margareta.

Comunismul a scos regii din manuale

Regii României nu erau nici măcar pomeniţi în manualele comuniste. După Cuza, urmau comuniştii. Familia regală, partidele democratice şi marii proprietari erau substituiţi cu o formulă repetată obsesiv: regimul burghezo-moşieresc.

Comuniştii nu scriau nimic despre rolul lui Carol Întâi în Războiul de Independenţă sau despre contribuţia Reginei Maria la Marea Unire. Numele suveranilor nu apăreau nici în paginile în care erau descrise aşa-numitele crime ale regimului burghezo-moşieresc: răscoala din 1907 sau grevele din 1933.

Domnia lui Carol I înseamnă şi 1907, din păcate, dar nu înseamnă numai 1907. Însemna crearea statului român modern cu toate instituţiile lui. De la început până la sfârşit, comunismul a văzut în monarhie principalul adversar. Era în fond simbolul României de dinainte de comunism”, a explicat Lucian Boia, istoric.

După Revoluția din 1989, miturile au căpătat alte forme. S-a spus că familia regală s-a întors în România pentru a revendica zeci de palate, castele, păduri și alte proprietați. Cererile de retrocedare vizează însă doar proprietațile personale ale familiei regale, nu și pe cele din Domeniile Coroanei, care au fost și au rămas ale statului, printr-o hotărâre adoptată de Parlament în 1884.

Regele Carol I a construit o avere din venituri proprii cumpărând o serie de bunuri imobile pe Valea Prahovei, mă refer la păduri, şi construind castelul Peleş”, a spus Adrian Vasiliu, avocatul Familiei Regale a Romaniei.

Momentul abdicării a fost prezentat ca un pact între Rege şi comunişti. Argumentul folosit: Mihai Întâi a fost decorat la Moscova, în 1945.

Mit actual: Regele ne-a vândut URSS

Regele Mihai a mai fost decorat după război și de președintele american Harry Truman, iar anul trecut, la jubileul Reginei Elisabeta, a ocupat locul de onoare, în dreapta Reginei, fapt de mare relevanță diplomatică.

Nu și pentru președintele Traian Băsescu, care a declarat într-o emisiune televizata ca Regele Mihai a fost "sluga la ruși", iar abdicarea a fost "un mare act de tradare a interesului național".

Manipularea asta nu s-a terminat, dar această zgură are nevoie de timp pentru a fi înlăturată”, a afirmat Emil Constantinescu, fost Președinte al României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri