Th.Paleologu: Răscoala țăranilor la moșia străbunicilor mei s-a încheiat cu un poloboc de rachiu

Data publicării:
pale

„Cifrele respective pe care le-am învățat și noi în manualele comuniste au o proveniență și anume ziarul lui N. D. Cocea, care a calculat toți morții din 1907. Așa se ajunge la 11.000, care e o fantasmagorie, de fapt sunt sub o mie de victime ale represiunii.

Boierii din familia tatălui meu erau foarte iubiți de țăranii de pe moșiile lor și n-au pățit absolut nimic. Povestea tatăl meu cum bunicul lui s-a dus la moșie în plină vâltoare revoluționară și îi spune vechilul că au venit țăranii. Vechilul era mai prudent, se duce pe prispă și erau adunați toți țăranii și îi întreabă de ce au venit. „Apăi, Măria voastră, e revoluție în țară”, au replicat ei. Străbunicul le zice „Ei, și?” - „Ei, nica, Măria voastră, noi am venit atâta, să vă spunem”. Bunicul a dat un poloboc de rachiu la oameni și s-a terminat toată revoluția la moșia noastră. E un caz fericit, dar în alte locuri s-au întâmplat lucruri destul de dure”, a spus Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

Acesta a mai amintit un moment din 1870, legat de prima vizită pe care au făcut-o Carol I și regina Elisabeta la Iași, când au fost primiți cu ouă.

„Am în familie politicieni liberali, care, la început, au fost împotriva lui Carol I. Un străbunic de-al meu a fost arestat și Carol s-a dus să îl viziteze în închisoare. L-a sedus pur și simplu pe străbunicul meu, care a devenit un înfocat monarhist și un stâlp al monarhiei”, a mai spus Theodor Paleologu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri