Sari la conținut

A DOUA VIAȚĂ. Alexandru Mitrache, un adolescent bolnav de cancer care a învins statistica

Alexandru Mitrache, pacient: Mă gândeam cum o fi să alerg iar pe bicicletă.. Cum o fi să am iarăşi păr... Dumnezeu mă iubeşte!

La vârsta de numai 18 ani, Alexandru a suferit cât pentru o viaţă întreagă. În anul 2013 a fost diagnosticat cu Limfom non-Hodgkin, o formă de cancer a sângelui.

Daniela Mitrache, mama lui Alexandru: Era să-mi pierd copilul, rostul meu în viaţă...

Băiatul a ajuns la medicul de familie cu febră, oboseala şi cu ganglionii umflaţi. Timp de patru luni, a fost plimbat pe la mai multe spitale, fără ca vreun medic să-i pună un diagnostic clar. S-a simţit tot mai rău, până când a aflat că boala se afla deja într-un stadiu foarte avansat.

Alexandru Mitrache: A ieşit că aveam adenomegalie pe toate lanţurile limfatice şi metastaze în constituire la oasele bazinului şi la coloană şi o tumoră la coloană.

Nimeni nu îi mai dădea nicio şansă. Salvarea a venit însă de la doctorul Monica Dragomir, şefa secţiei de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Fundeni. Alexandru a început imediat şedinţele de chimioterapie. În plus, a trecut printr-o intervenţie chirurgicală la coloană şi a făcut autotransplant de celule stem. A fost la un pas să paralizeze de la brâu în jos, dar a dovedit tuturor că este un luptător.

conf. dr. Monica Dragomir, şefa secţiei de oncologie pediatrică, Institutul Oncologic Fundeni: În ciuda faptului că de la o zi la alta vedea că poate mişca picioruşele mai greu, el a zis: nu-i adevărat, o să îmi revin.

Alexandru Mitrache: Trebuia să trec peste. dacă mă opream şi spuneam: „gata, nu mai pot!”, era clar. A trebuit să continui tot timpul. pot. trebuie să merg înainte!

După un an şi jumătate, timp în care a făcut şedinţe de kinetoterapie, baiatul şi-a revenit spectaculos.

Alexandru Mitrache: Datorită doamnei Dragomir sunt aici. Vă spun cum e pentru mine. E ca o a doua mamă.

Daniela Mitrache: Mi-a redat copilul. chiar spune doamna doctor când mergem la control: vezi ce copil frumos avem? A primit o a doua viaţă.

conf. dr. Monica Dragomir, șefa secției de oncologie pediatrică, Institutul Oncologic Fundeni: Nu mi-am imaginat şi cred că nici colegii mei neurochirurgi. Probabilitatea de vindecare 100% după o leziune vertebrală medulară este foarte mică. Alexandru merge cu bicicleta. Și cum merge cu bicicleta!

Monica Dragomir profesează la Institutul Oncologic Fundeni de 26 ani, de când s-a înfiinţat. A reuşit de una singură să aducă secţia pe care o conduce la standarde internaţionale.

conf. dr. Monica Dragomir, șefa secției de oncologie pediatrică, Institutul Oncologic Fundeni: Pot spune că 96-97% din toţi pacienţii noştri au posibilităţi de a fi trataţi în ţară la noi. În cancerele copilului şansa de vindecare globală este de peste 80%. Din păcate, nu toate stadiile incipiente sunt prezente la diagnostic.

Spitalul are personal insuficient şi aceasta pentru că foarte puţini medici mai urmează specializarea de oncologie pediatrică.

conf. dr. Monica Dragomir, șefa secției de oncologie pediatrică, Institutul Oncologic Fundeni: Nenumăratele apeluri către minister de a recunoaşte dificultatea acestei subspecialităţi prin oferirea de sporuri salariale este tot ceea ce am solicitat.

Cu toate greutăţile, Monica Dragomir continuă să-şi faca meseria cu dăruire.

conf. dr. Monica Dragomir, șefa secției de oncologie pediatrică, Institutul Oncologic Fundeni: Nu cred că există un alt domeniu medical cu satisfacţii profesionale mai mari decât oncologia pediatrică. Ăsta este secretul: să crezi că va fi bine!