A DOUA VIAŢĂ. Doctorul Dorel Săndesc a luptat pentru modernizarea secţiilor de Anestezie şi Terapie Intensivă

Data publicării:
doctor dorel sandesc crop

Ianuarie 2014. Câteva clipe de neatenţie au făcut ca o femeie să ajungă cu maşina direct în apele reci ale râului Bega. După aproape o oră, pompierii au reuşit să o scoată la suprafaţă. Au urmat apoi 45 de minute de resuscitare.

„Toată lumea se aştepta să o scoată moartă de sub apă”, spune Ovidiu Bedreag, şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Judeţean din Timişoara.

După ce şi-a recăpătat pulsul, Roxana Pătru a fost internată în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Timişoara.

„Medicii nu mi-au dat nicio şansă”, spune fosta pacientă.

În dimineaţa următoare, medicii au decis că singura şansă pentru a-i salva viaţa este implantul unui plămân artificial. Profesorul Dorel Săndesc, fost şef al secţiei ATI, actual secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a reuşit să convingă autorităţile să cumpere aparatul de care depindea viaţa femeii.

„Era o tehnică pe care noi ne-am permis-o, întrucât reuşisem să impun la Ministerul Sănătăţii, cu care mă luptam la vremea aceea, un program destinat pacienţilor gravi din Terapie Intensivă”, explică profesor doctor Dorel Săndesc.

Viaţa Roxanei a fost salvată după ce medicii au apelat la programul de finanţare al secţiilor de Anestezie şi Terapie Intensivă, iniţiat chiar de profesorul Săndesc şi preluat apoi la nivel naţional.

Este un program la care noi ţinem foarte mult, copilul de suflet al nostru, pentru că el ar însemna o schimbare istorică în condiţiile de îngrijire. Practic, noi am arătat că finanţarea venită de la Casă este total insuficientă ca să acopere cheltuielile reale din Terapie Intensivă”, a mai spus doctorul Dorel Săndesc.

Lucrurile nu au stat însă la fel de-a lungul anilor la Spitalul de Urgenţă din Timişoara. După ce a lucrat mai mulţi ani în spitale de top din Statele Unite, Franţa sau Anglia, întors în ţară, Dorel Săndesc s-a confruntat cu realitatea românească: aparatură veche şi fonduri insuficiente.

Pentru a da un exemplu, a spălat pe jos şi a curăţat tencuiala. În anul 2012, profesorul Săndesc a fost ales în Comitetul executiv al Societăţii Mondiale de Anestezie, din care fac parte doar trei medici din Europa. În acelaşi an, după ce a obţinut mai multe sponsorizări, secţia pe care o conducea a devenit cea mai modernă secţie de terapie intensivă din ţară.

Pentru unul din evenimentele caritabile pe care l-a organizat a primit susţinerea lui Cristi Minculescu, fostul solist al trupei Iris.

Mă bucur că l-am cunoscut, că îl cunosc şi că va rămâne prietenul meu. Iubeşte oamenii. Ăsta e un lucru extraordinar - pe lângă jurământul făcut în calitate de medic - şi ştiu cât s-a luptat pentru a moderniza secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean, asta nu o poate nega nimeni”, a spus Cristi Minculescu.

În anul 2009, Cristi Minculescu a primit şansa la o nouă viaţă. De mai mulţi ani era foarte grav bolnav. Că să-l salveze, soţia lui i-a donat o parte din ficat, iar artistul a trecut printr-o operaţie dificilă în Germania. Nu ar fi ajuns acolo dacă nu l-ar fi convins medicul şi prietenul sau Dorel Săndesc.

„Cu toţii ne-am bucurat de această renaştere a lui Cristi”, mărturiseşte Dorel Săndesc.

„Din „cauza” lui Dodo, cu ghilimelele de rigoare, pot vorbi cu voi acum”, spune şi Cristi Minculescu.

Dincolo de mii de vieţi salvate, un program naţional pus pe picioare şi o secţie de Anestezie Terapie Intensivă la cele mai înalte standarde, profesorul Dorel Săndesc a creat la Timişoara o echipă de medici devotaţi, care acum continuă să salveze vieţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri