Generația X | Scornicești, de la extaz la agonie

Data publicării:
scornicesti indicator

Costel Nistor are 40 de ani. „Până acum doi ani, am lucrat pe şantier şi, în prezent, sunt confecţioner”, spune el.

Înainte de '89, Costel Nistor era de invidiat: era din Scorniceşti şi avea un loc de muncă bine plătit. O slujbă la stat, desigur. Comunismul a căzut şi el a aflat cum e să lucrezi la patron. Ba pe un şantier, ba pe altul, anii au trecut. Timp în care şantierele au tot dispărut.

Am ajuns să ne reprofilăm pe confecţii, ăsta e singurul serviciu pe care putem să îl găsim în oraşul Scorniceşti”, spune el.

„Pentru fete, cu croitoria, altceva nu există”, spune și Mariana Nistor, soția lui Costel Nistor, angajată a Fabricii de Confecţii Scorniceşti.

Nu sunt multe locuri de muncă în Scorniceşti. Investitorii nu dau năvală. Autorităţile ridică din umeri, neputincioase.

„Nu putem discuta de reconversie profesională atâta timp cât piaţa muncii nu oferă alternativă pentru angajare”, spune Cătălin Davidescu, fost primar al oraşului Scorniceşti.

Mulţi pleacă în secunda în care li se iveşte ocazia. Iar dacă nu se iveşte, o fac ei să apară. Cătălin a decis să fie propriul său stăpân. E distribuitor de papetărie şi birotică şi afacerea îi merge bine. A vrut să deschidă un punct de lucru şi în Scorniceşti, dar s-a izbit de încăpăţânarea sistemului.

„Ce se întâmplă e jalnic. Poate, dacă ar exista, eu ştiu, o transparenţă mai mare a posibilităţilor de investit la nivelul unei localităţi, lucrurile ar avea, eu ştiu, de zece ori mai mari şanse să se mişte”, spune Cătălin Zamfir, preşedintele JCI Craiova, patron.

Cândva răsfăţaţi de soartă, doar pentru că s-au născut pe acelaşi petic de pământ cu cel mai iubit fiu al poporului, locuitorii din Scorniceşti trăiesc astăzi în anonimat.

„Realitatea e tristă. Jumătate din locuinţele, din blocurile aflate în oraş, aproximativ 70, sunt goale. Dacă nu ar fi confecţiile, nu ştiu ce s-ar alege de Scorniceşti”, spune Cătălin Davidescu.

12.000 de oameni mai trăiesc acum în Scorniceşti, ruina visului unui dictator.

Urmăriți integral reportajul în cadrul emisiunii Jurnalul de seară, de la ora 20.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri