Sari la conținut

GENERAȚIA X. Un român studiază ingineria aerospațială la una dintre cele mai bune universități din lume

„A pornit încă din copilărie pasiunea pentru ingineria aerospaţială şi explorare spaţială. Încă de când am citit cărţi SF şi m-am uitat la filme din acest domeniu. Am vrut să aduc la realitate lucrurile despre care se vorbea în acele materiale.

Cred că „Războiul Stelelor” este unul dintre preferatele mele, l-am văzut încă de când eram foarte mic şi m-a impresionat. Am citit şi cărţile. Apoi voiam să lucrez la agenţii spaţiale din Statele Unite sau din Europa şi m-am gândit că aplicând la cele mai bune universităţi din lume aş avea mai multe perspective acolo, mai multe şanse să fiu admis.

Am participat la câteva competiţii organizate de Airbus, de alte universităţi, cum ar fi „Ingineri fără frontiere”, „Construcţia Avionul Viitorului” cu Airbus şi am proiectat şi am construit şi un motor de rachetă hibrid. Am făcut un stagiu de practică în timpul verii după primul an la Agenţia Spaţială Europeană, asta a fost în cadrul unui proiect cu mai mulţi alţi studenţi pentru a crea o propunere de misiune spaţială pentru monitorizarea vremii în spaţiu. Propunereea acesta a mers mai departe şi s-a concretizat în forma unei lucrări scrise într-un jurnal şi un CV. Apoi am mers la Agenţia Spaţială Rusă. Acolo am colaborat pentru proiectarea unui nanosatelit, un satelit de dimensiuni foarte mici”, spune Sergiu Iliev.