Generația X|Digi24. Români în Marea Britanie – spiritul românesc, promovat la Londra

Data publicării:
iris radulian

Iris Radulian trăieşte în Londra de 12 ani. A venit aici ca să studieze şi curând şi-a dat seama că oraşul acesta îi poate oferi şansa unei cariere făcând ceea ce îi place. Iar lui Iris îi place să lucreze cu oameni, să interacţioneze, să ajute. Şi şi-a făcut un scop din a uni comunitatea românilor din Londra.

Iris Radulian sau cum să schimbi perspectiva şi percepţiile. Percepţiile false despre românii din Marea Britanie.

Iris Radulian, fondator My Romania Group: „Facem un film. Se numeşte "13 Shades of Romanian".

Va fi un film despre spiritul adevărat al românilor, indiferent de pătura socială din care provin. A găsit firma care îl va produce, dar are nevoie de fonduri şi trebuie să caute sponsorizări.

Colaboratorii şi prietenii o ajută se se ocupe de detalii. Dar supraveghează totul, chiar dacă, ziua întreagă, e pe drumuri pentru a ajunge de la o întâlnire la alta. De telefon nu se poate despărţi, pentru că doar aşa reuşeşte să pună totul la punct şi să facă tot ceea ce îşi propune.

Filmul despre românii care trăiesc în Londra e doar unul dintre proiectele în care Iris este implicată trup şi suflet. Anul acesta a organizat a treia ediţie a târgului locurilor de muncă pentru conaţionalii stabiliţi în Regat. Cei care vin cu ofertele sunt tot români, antreprenori care şi-au făcut o afacere în Marea Britanie. Cei de la Ziarul Românesc din Marea Britanie cred în proiectele lui Iris şi s-au implicat şi ei.

Larisa Aramă, marketing Ziarul Românesc: „Am fost printre primii care am susţinut proiectul şi care am văzut cam ce potenţial are şi cam ce targeturi are. Mobilizând societatea civilă, adunând oameni împreună, încercând să ajute la modul real, fără a le lua bani din buzunar... Atunci a prins foarte multă credibilitate”.

Cu câteva zile înainte de târgul locurilor de muncă, Iris a alergat de la un angajator la altul ca să ştie clar pe cine se bazează. Iar şofatul în viteză în Londra nu e deloc o misiune uşoară. Nu poţi parca oricum, oriunde şi fiecare oprire e o provocare.

Pentru Iris, fiecare minut e preţios: are prea multe idei şi uneori ziua e prea scurtă pentru a le pune în aplicare.

Şi pe lângă toate proiectele cu, despre şi pentru comunitatea românească din Londra, Iris nu uită de actele caritabile. Banii strânşi la târgul locurilor de muncă sunt pentru un grup de 70 de copii pe care Iris vrea să-i ducă la Grădina Zoologică din Londra.

Iris Radulian conservă spiritul românesc la Londra prin asociaţia "My Romania Group", pe care a înfiinţat-o în 2013. E o fundaţie care reprezintă puntea dintre comunitatea românilor şi autorităţile şi organizaţiile britanice. Îi ajută pe oameni cu orice au nevoie: de la cum să caute un loc de muncă, la cum să-şi înscrie copiii la şcoală sau să aibă acces la un medic de familie. A făcut rost şi de un loc de întâlnire, în sediul Newman Catholic College. Împreună cu profesorii şi conducerea instituţiei a înfiinţat clase de limba română şi îi ajută pe copii şi pe părinţi să se integreze în societatea britanică.

Susan Grace, profesor la Newman Catholic College din Londra: „Iris este fantastică în tot ceea ce face. E foarte motivată, e dinamică şi te poţi baza pe ea pentru orice. Pe scurt, asta e Iris”.

Acum, Iris are o nouă ambiţie şi un nou proiect: să întocmească o programă şcolară şi să obţină aprobările pentru organizarea bacalaureatului în limba română, la Londra.

Iris Radulian a ajuns dintr-o întâmplare să trăiască în Londra. În 2003 ar fi trebuit să plece la studii în Statele Unite. Visase dintotdeauna să trăiască în America, dar când a venit momentul să treacă Oceanul a realizat că va fi foarte departe de familia ei. Pentru Iris, părinţii sunt cei mai apropiaţi oameni şi vrea ca oricând să poate ajunge la ei în doar câteva ore.

Când a anunţat că vrea să renunţe la bursa de studii, Universitatea din Statele Unite i-a propus să meargă la Londra. Şi de atunci, Londra e casa ei.

„(Ţi-ai fi dorit să ajungi să trăieşti în alt oraş decât Londra?) Nu, nu cred. După atâţia ani, Londra a devenit acasă. Chiar dacă eu călătoresc, am privilegiul de a face lucrul acesta, mă duc doar în vizită. Însă, acasă pentru mine a devenit Londra după atâta timp. (Şi, totuşi, păstrezi legătura cu România).

Da, pentru că sunt româncă. Şi în mine va exista mereu sentimentul acesta, că aparţin acestei naţii. Însă, ca societate, acasă a devenit aici”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri