OAMENI. „Nu noi am ales România, România ne-a ales pe noi”

Data publicării:
OLANDEZA OAMENI

Elles van der Beek, fondatoarea parcului „Arca lui Noe", povestește cum au fost începuturile:

Cum aţi început? De ce aţi ales România şi, respectiv, judeţul Iaşi?

Elles van der Breek: Cred că România m-a ales pe mine. În '93 am mers într-o vacanţă de câteva săptămâni în Târgu Mureş şi, după ce am revenit în Olanda, împreună cu colega mea, nu m-am mai putut gândi la altceva decât România şi, în '94, ne-am întors, noi am zis, ca să stăm un an, dar s-a prelungit şi în acest an împlinim 20 de ani.

Ce v-a atras?

„Să fiu sinceră, în perioada respectivă, copiii pe care i-am văzut abandonaţi prin spitale, prin case de copii şi ideea că ei au nevoie de atenţie şi dragoste.

Deci, noi, în Olanda, am căutat o organizaţie care avea un proiect în România, am ajuns Codlea, Braşov, şi de acolo am căutat mai departe şi am găsit Iaşiul printr-o organizaţie care avea nevoie de oameni.

Colega mea şi eu am început să lucrăm cu persoane fără adăpost, de pe stradă, persoane tinere, am înfiinţat o locuinţă socială şi, după câţiva ani, am văzut că persoanele respective au greutăţi de integrare în societate. În acelaşi timp, am înfiinţat şi un fel de miniplasament pentru copii cu deficienţe şi am observat că în grădiniţe, şcoli, excursii, întotdeauna se duceau foarte departe de Iaşi şi am considerat că ar fi nevoie de un loc de excursie aproape de Iaşi, am combinat ideea, ne-am gândit la ceea ce am văzut în Olanda şi am început să înfiinţăm acest parc de joacă şi minifermă.

Acest parc este făcut şi înfiinţat aproape în totalitate cu ajutor din Olanda, deci ajutor financiar, ajutor material şi muncă fizică.În fiecare an, în fiecare vară avem cel puţin un grup de bărbaţi care vin efectiv să muncească două săptămâni de dimineaţa devreme până seara târziu. Ei vin şi cu materiale, vin pe cheltuiala lor şi le face mare bucurie să lucreze aici. Şi aşa...totul este făcut din acest parc.

Luni, marţi şi miercuri vin copii cu deficienţe, diferite deficienţe, din diferite centre şi ONG-uri, ca să, zicem noi, lucreze aici cu animale în grădină. Joi şi vineri sunt rezervate pentru grădiniţe şi şcoli, să vină în excursie şi în weekend este pentru orişicine care doreşte să iasă în aer liber.

Noi recomandăm o taxă de 3 lei de persoană dacă se poate. Dacă nu se poate, nu este nicio problemă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri