Ucraina comemorează 30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl

Data actualizării: Data publicării:
cernobil - GettyImages-524238252

În Ucraina se marchează marți împlinirea a 30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din istorie, care, potrivit unor estimări, s-a soldat cu mii de morți și a contaminat aproape trei sferturi din continentul european.

Șeful statului ucrainean, Petro Poroșenko, și Suma Șakrabarti, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care administrează fondul pentru securizarea zonei, vor merge la centrala de la Cernobîl, aflată la 100 de kilometri nord de Kiev.

Ei vor depune jerbe de flori în memoria victimelor și vor asista la ceremonia de semnare a unui acord prin care BERD acordă 40 de milioane de euro pentru construirea unui depozit pentru combustibilul nuclear uzat de la Cernobîl.

În cursul nopții, ca în fiecare an, localnicii au adus flori și au aprins lumânări la monumentul ridicat la Slavutici în memoria victimelor de la Cernobîl. Slavutici este un oraș situat la circa 50 de kilometri de centrală, construit după catastrofă, pentru a-i adăposti pe angajații centralei.

În următorii patru ani de la producerea dezastrului, circa 600.000 de sovietici cărora li s-a spus „lichidatori” au fost trimiși la locul accidentului cu o protecție precară sau chiar fără protecție, pentru a stinge incendiul și pentru a turna o șapă de beton care să izoleze reactorul ce explodase și pentru a curăța zona din jur.

Astăzi, cinci milioane de ucraineni, belaruși și ruși continuă să trăiască în teritorii iradiate în diverse grade după catastrofa de la Cernobîl.

În ciuda catastrofei din noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986, alte trei reactoare de la Cernobîl au continuat să producă electricitate până în decembrie 2000.

Sarcofagul de beton turnat în grabă în 1986 peste reactorul accidentat risca să se prăbușească și să elibereze 200 de tone de magmă înalt radioactivă. Ca urmare, comunitatea internațională s-a angajat să finanțeze construirea unei noi șape de beton, mai sigure. În acest scop a fost creat un fond administrat de BERD în care, de-a lungul anilor, s-au strâns în total 2,1 miliarde de euro.

Un „clopot” uriaș, etanș, greu de 25 de tone și înalt de 110 metri, a fost deja asamblat și va fi pus deasupra vechiului sarcofag, urmând să devină operațional la sfârșitul anului 2017.

Cu o durată de viață de minimum 100 de ani, noul sarcofag, realizat de consorțiul Novarka (un joint-venture între grupurile franceze Bouygues și Vinci), va da timp oamenilor de știință să degajeze resturile reactorului accidentat și să decontamineze locul, dar deocamdată nu este clar cum vor fi finanțate aceste operațiuni.

Luni, la o conferință a donatorilor internaționali care a avut loc la Kiev, s-a anunțat că s-au strâns 87,5 milioane de euro pentru construirea unui nou depozit de stocare a combustibilului uzat din reactoarele 1, 2 și 3 de la Cernobîl.

Citiți și:

EXCLUSIV. Documente studiate în premieră de Digi24 | Ce consemnau rapoartele secrete ale Securității despre nivelul radiațiilor după catastrofa de la Cernobîl
30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. Filmul evenimentelor
Reportaj. „Rezervația” Cernobîl, la 30 de ani de la dezastru
Cernobîl, mărturii nespuse
Accidentul care a mutilat vieți. Regizor român, născut orb din cauza radiațiilor de la Cernobîl

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri