ALEGERI LOCALE 2016. Cum votează deţinuţii din penitenciare

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

Legea nr. 115 din 19.05.2015 pentru alegerea autorităţilor publice locale şi a Hotărârea nr. 18/H/20.04.2016  emisă de către Biroul Electoral Central prevăd că persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ – teritorială, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul, votează prin intermediul urnei speciale.

De asemenea, conform art. 3 alin (3) din Legea nr. 115/2015: „dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ – teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz”.

Totodată, art. 91, alin. 3 din Legea nr. 115/2015 stabileşte că „pot vota numai persoanele care domiciliază în localitatea sau sectorul municipiului Bucureşti în care se află secţia de votare”.

Aşadar, conform dispozițiilor de mai sus, pot vota, prin intermediul urnei speciale, în data de 05 iunie 2016, numai persoanele deţinute care nu şi–au pierdut drepturile electorale şi care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea sau sectorul din municipiul Bucureşti pe raza căruia se află penitenciarul.

În măsura în care, numărul persoanelor care au vocaţia de a vota şi au formulat cereri pentru exercitarea acestui drept este mai mare de 200, unitatea penitenciară va solicita încă o urnă specială.

La data de 02.06.2016, în custodia unităților penitenciare se aflau 28.080 persoane. Din cei 1.766 deținuți identificați cu drept de vot pentru alegerile autorităților publice locale, 1.397 au formulat cereri în vederea exercitării acestui drept.

Consultați AICI situația numărului de deținuți, repartizați pe închisori, care au solicitat urnă specială. 

Mai multe informații despre alegerile locale, precum și rezultatele unor sondaje de opinie preelectorale puteți afla consultând microsite-ul nostru ALEGERI LOCALE 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri