Sari la conținut

BEM Galaţi verifică aproape 5.000 de voturi nule

Actualizare 23:45. BEM Galaţi a decis, în urma solicitărilor depuse de PNL, ALDE, UNPR şi PND, să verifice voturile declarate nule. Este vorba despre 4.740 de buletine de vot anulate în toate cele 176 de secţii din oraş. În acest moment, diferenţa de voturi între primii doi clasaţi în competiţia pentru funcţia de primar este de 1.105 voturi.


Cei adunaţi în faţa BEM Galaţi spun că nu se poate vorbi despre o manifestaţie de protest. Oamenii susţin că pur şi simplu aşteptă să afle răspunsul la solicitările de renumărare a voturilor şi, mai ales, de verificare a celor declarate nule.

Sunt suspiciuni de fraudă electorală, pentru că ne vine greu să credem că un candidat aflat pe locul patru în sondaje (Ionuţ Pucheanu, PSD - n.r.) a putut să câştige alegerile. Dacă nu s-a întâmplat nimic deosebit, atunci de ce să nu se renumere voturile?”, a spus Onuţ Zaharia, membru al PNL Galaţi.

Preşedintele BEM, judecătoarea Diana Mihaela Oancea, a declarat că au fost depuse întâmpinări din partea PNL, ALDE, UNPR şi PND de renumărare a voturilor. Propunerea sa ar fi ca, pentru început, să se renumere numai voturile nule. În cazul în care vor apărea mari discrepanţe între ceea ce a fost consemnat în procesele verbale şi realitate, BEM ar putea decide renumărarea tuturor voturilor.

Conform sondajului IRES realizat la comanda Digi24 înaintea votului, pe primul lor în opţiunile electorale ale gălăţenilor se afla candidatul PNL Nicuşor Ciumacenco. Acesta avea 12% din intenţiile de vot, urmat de actualul edil, Marius Sta, de la UNPR, cu 11%, şi de Eugen Durbacă, de la ALDE, cu 10%. Candidatul PSD Ionuţ Pucheanu se clasa abia pe locul patru, cu 7% din intenţiile de vot.

Conform rezultatelor provizorii publicate de BEM Galaţi, social-democratul Ionuţ Puceanu a obţinut 25,10% (23.378 de voturi), iar liberalul Nicuşor Ciumacenco 23,92% (22.273).