Biziday: PSD și-a luat țara înapoi

Data publicării:
moise psd

(VIDEO: Comentariul lui Moise Guran)

Lia Olguţa Vasilescu, Cătălin Cherecheş, Robert Negoiță sunt cercetați penal pentru abuzuri în serviciu sau luare de mită. Toţi sunt acuzaţii de fapte de corupţie care fie implică banii publici, fie folosirea unor bani murdari care tot pe corupție se închid. Acest detaliu nu a contat prea mult în faţa alegătorilor chiar și după ce DNA a dat publicității faptele pentru care îi cercetează.

„Noi am făcut foarte multe în sectorul 3, de la reabilitare la spații verzi, locuri de joacă, curățenie, fără taxa la gunoi”, a spus Robert Negoiţă, candidatul PSD la Primăria Sectorului 3.

Deşi principalele două partide din România au creat și coduri de integritate a membrilor, realitatea arată încă o dată care e, de fapt, fața politicii românești.

După ce Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, PSD a devenit pe față un partid al protejării corupților, iar infracțiuni precum primirea de foloase necuvenite, traficul de influenţă sau abuzul în serviciu nu intre sub incidenţa codului de integritate.

„Semnalul electoratului a fost foarte clar, un vot pro PSD şi asta ne dă şansa să ne gândim că în toamnă vom avea iarăşi un Guvern care se va uita către această parte a Olteniei, aşa cum s-a uitat şi Guvernul Ponta”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, candidat PSD la Primăria Craiova.

Totuși, PSD a evitat să îl arunce în lupta electorală pe independentul mascat Sorin Oprescu, prins în flagrant de mită. Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, acum în UNPR nu a avut o astfel de jenă, deși a fost prins în flagrant în campania electorală iar alegerile l-au găsit după gratii.

Cherecheş a primit 71 la sută din totalul voturilor exprimate la Baia Mare și va rămâne primar iar coaliția sa, construită în jurul UNPR domină și județul Maramureș.

La PNL jocul cu penalii a fost ceva mai pervers. Codul de integritate al acestui partid a fost atât de dur încât candidații care să îndeplinească criteriile nici n-au fost de facto susținuți de partid. Decât cu numele. La Brașov, George Scripcaru are două dosare penale dar a candidat ca independent. Evident, PNL-ul local a pus umărul la victoria acestuia cu un scor de 71% din voturi.

„Îmi asum absolut tot ce am făcut și port întreaga responsabilitate pentru tot ceea ce am făcut până acum pentru Brașov și fiți siguri că știu ce am de făcut în continuare”, a spus George Scripcaru, candidat independent la Primăria Braşov.

Râmnicu Vâlcea se întoarce sub conducerea lui Mircia Gutău, tot un independent susținut de PNL, Gutău fiind după două condamnări și două executări ale unor pedepse cu închisoarea.

În 2010, Gutău a fost condamnat la trei ani şi jumătate închisoare cu executare după ce a fost prins că a cerut 50.000 de euro mită de la un om de afaceri în schimbul eliberării unui certificat de urbanism.

În 2014, acesta a mai primit trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, dar, după contopirea pedepselor, a rămas în libertate, iar în martie 2015 i-a expirat şi interdicţia de a fi ales într-o funcţie publică.

Interesant este că vâlcenii ori sunt convinși că a treia oară nu va mai face, ori nu-i interesează ce fură primarul lor.

Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş cu susţinerea PNL, tocmai a primit un al cincilea mandat deşi, în acelaşi timp, este urmărit penal pentru fapte de corupţie. 

Corupția și complicii ei: alegătorii | 60% dintre români sunt de acord că "Una e să furi un ou, alta e să furi un bou"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri