Campanie electorală cu buget înjumătățit: „Nu i-am învățat nici să ceară și nici să nu ceară”

Data publicării:
primar

Afişele electorale de mărimea unui bloc, pungile cu cadouri pentru alegători sau concertele de campanie nu se vor regăsi în planul strategic al candidaţilor la alegerile locale. Legislaţia impune plafoane stricte de cheltuieli şi transparenţă totală în privinţa sursei banilor.

„Suntem într-o etapă de exces grav de corupție și atunci s-au introdus reglementări excesiv de limitative. Rămâne problema majoră a candidaților și a partidelor, cum pot desfășura campanii eficiente de vizibilitate mai ales în marile orașe, unde sunt costuri ridicate, în condițiile în care nu pot avea fonduri legale importante”, spune Bogdan Lefter, analist politic.

Un candidat la funcţia de primar al Capitalei poate cheltui cel mult 150 de salarii minime brute, adică echivalentul a aproape 35.000 de euro. Sumele sunt şi mai mici pentru localităţile cu un număr redus de locuitori.

„Noua lege practic limitează destul de mult cheltuielile de campanie. Practic, sunt maximum jumătate din ce s-a cheltuit în ciclurile electorale anterioare. Într-un fel, reducerea de cheltuieli din campanie, dublată de decontarea de către stat, elimină eventualele obligaţii pe care unii dintre candidaţi le-ar fi avut faţă de terţi donatori, firme, persoane fizice, după ce ar fi câştigat alegerile”, declară Ilie Bolojan, secretar general PNL.

„Nu ne trebuie niciun ban. (Nu, n.r.) mergem decât pe stradă și vorbim cu lumea”, spune Marian Vanghelie, președinte interimar PDS.

Dacă regulile de campanie le limitează drastic cheltuielile, mulţi candidaţi investesc masiv în pre-campanie.

„Pentru precampanie, până pe data de 5 mai, vrem să cheltuim cam 300.000 de euro. O să vedeți niște nume de oameni care au făcut bani corecți în România și care or să dea niște sume importante, în limita prevăzută de lege. (Reporter: Este o listă de donatori pe care o veți face publică?) Da, evident, chiar dacă nu am vrea noi, ne-ar obliga legea”, declară Nicuşor Dan, candidat Primăria Capitalei.

Solicitarea unor sume de bani pentru finanţarea campaniei este motivul pentru care Ludovic Orban a ajuns în fata procurorilor și a renunțat la cursa pentru Capitală.

Partidele s-au mobilizat şi au elaborat reguli pentru candidaţi, pentru a evita problemele cu justiţia.

„În primul rând le explicăm modul în care trebuie să respecte foarte foarte strâns legislația electorală și privind finanțarea campaniei. Vineri deja am convocat pentru a patra oară mandatarii financiari pentru a putea să gestioneze foarte bine fondurile de campanie electorală. Nu i-am învățat nici să ceară și nici să nu ceară, discutăm, vor putea face strict ce scrie în lege”, afirmă Marian Neacşu, deputat PSD.

„Să studieze foarte bine legislația, pentru că este atât de complicată încât trebuie să fii un foarte bun specialist. Din păcate, în România se constată că legislația este făcută în așa fel încât plaja de interpretare este nemarginită”, declară Liviu Dragnea, preşedinte PSD.

Campania electorala începe oficial pe 6 mai. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri