Sari la conținut

CCR decide, astăzi, dacă alegerile locale se vor organiza în două tururi

ACTUALIZARE 11.31: Instanța a rămas în pronunțare, după ce timp de o oră Liviu Avram și-a expus punctul de vedere cu privire la faptul că alegerile într-un singur tur încalcă principiul relativității. 

Jurnalistul a declarat că judecătorii i-au ascultat întreaga argumentație și a arătat că dacă CCR decide că legea este neconstituțională există soluții pe care Guvernul le poate lua. 

Tehnic, soluție legislativă există, Guvernul emite o Ordonanță de Urgență și corectează acel artiucol din lege și alocă bani pentru turul doi de scrutin. Singura problemă ar fi bugetul alocat pentru turul doi, dar cred că este un preț mai mic decât să avem primari nereprezentativi timp de patru ani”, a spus jurnalistul. 


Jurnalistul Liviu Avram, care spune că şi-a depus în mod deliberat candidatura pentru Primăria Generală a Capitalei fără lista de semnături impusă de lege, a cerut Curţii Constituţionale în urmă cu câteva săptămâni să analizeze articolul de lege prin care s-a stabilit că localele se desfăşoară într-un singur tur.

Excepția înregistrată la CCR vizează prevederile art. 50 alin. 2 și art. 101 alin. 2 și 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

La art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede că „pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București".

La art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate", iar la alineatul 3 se precizează că, "în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație".

Dacă CCR stabilește că alegerea într-un singur tur este neconstituțională, Guvernul va trebui să apeleze la fondul de rezervă ca să organizeze al doilea tur.

Sunt slabe şanse ca alegerile locale să fie organizate în două tururi, crede fostul președinte, Traian Băsescu.

Deşi spune că Mişcarea Populară, partidul pe care îl conduce, ar avea de câştigat în acest caz, Traian Băsescu este de părere că judecătorii Curţii Constituţionale nu au argumente pentru o decizie care să ducă la schimbarea legii electorale. Declaraţiile au fost făcute în această seară, la un post de televiziune.

Mi se pare foarte greu de crezut că înainte cu o zi de începerea campaniei, Curtea Constituţională va schimba regula de desfăşurare a alegerilor. Mi-ar conveni să fie două tururi, dar până la urmă, sunt ţări în care alegerile locale sunt într-un tur, chiar şi prezidenţialele sunt într-un tur. Nu e un proces nedemocratic, nu cred că se va găsi în Constituţie resursa de neconstituţionalitate. Să modifici regula alegerilor cu o zi înainte de începerea campaniei electorale, nu ştiu (...) ne-am putea trezi prin Africa”, a spus fostul șef al statului.  

Citiţi şi:

Augustin Zegrean: Unii pun pariu pe soluţia pe care o vom da azi

Liviu Avram, la CCR: Alegerile într-un singur tur îi împiedică pe cetățeni să aibă un primar reprezentativ