Sari la conținut

Doi tineri de 27 de ani din Maramureș candidează pentru funcția de primar

Mihai Ioan Ardelean este absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie, specializarea Istorie, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca. Are și Master în Cultură, Comunicare și Globalizare, cu specializarea Relații Internaționale și Ordine Globală, studii făcute în Danemarca. Vorbește fluent italiana și engleza și conversează în franceză, spaniolă, daneză, norvegiană și latină. Spune că este calificat pe domeniile administrație și politică și, cel mai mult, își dorește să lupte împotriva corupției din sistem din postura de primar al municipiului Baia Mare.

Venind cu experiența daneză dintr-un oraș cam de mărimea Băii Mari, unde am studiat, am observat ce se poate face dintr-un oraș de 130.000 de locuitori. Ei bine, în condițiile acestea vreau să aduc acel iz danez profesionist în Baia Mare,” spune Mihai Ioan Ardelean, candidat PND la Primăria Baia Mare.

I-am spus, daca ar fi să ajungă, să nu se compromită niciodată cu nimic. Să poate ține fruntea sus și să doarmă liniștit,” zice Cornel Ardelean, tatăl lui Mihai.

Tudor Vlad are dublă cetățenie. Română-franceză. Este căsătorit și are 27 de ani. A făcut liceul în Franța și a absolvit Facultatea de Drept de la Sorbona. Vorbește fluent franceza și engleza. Candidează la Primăria Sighetu Marmaţiei ca independent și spune că, înainte de toate, mentalitatea oamenilor este cea care trebuie schimbată.

„M-am hotarât să mă întorc acasă printre ai mei, să propun ceva nou, să vin cu o viziune nouă, să vin cu o mentalitate nouă,” precizează Tudor Vlad, candidat independent la Primăria Sighetu Marmației.

„Tot am avut promisiuni, dar fapte nu au fost,” spune Cecilia Vlad, bunica lui Tudor.

Oamenii de rând sunt sceptici când aud de tinereţea candidaţilor.

„Trebuie experiență mai în regulă, mai bună să fie peste 30 de ani ar trebui să fie,” este părerea unui localnic.

Doresc să mobilizeze electoratul tânăr care de obicei nu participă la alegeri. Pe de altă parte au și avantajul tinereții, al frumuseții, al sănătății, al entuziasmului, al inocenței,” explică Adrian Hatos, sociolog.

Indiferent de păreri, Mihai și Tudor spun că sunt pregătiți pentru bătălia electorală și cred cu tărie că tinerețea lor va fi, de fapt, atuul principal.