Sari la conținut

Dosare penale pentru fraudă la vot: o femeie a luat nouă buletine de vot și le-a ștampilat pe toate

În județul Dolj, polițiștii au întocmit dosar penal după ce au fost sesizat de un alegător că un candidat la funcția de consilier local i-a oferit o bicicletă în valoare de 240 de lei pentru a-l vota. Polițiștii l-au identificat pe candidat, care avea la el 2.170 de lei și 30 de euro și o agendă cu numele a 101 persoane.

Ofiţerii l-au identificat pe candidat şi au găsit asupra lui suma de 2.170 de lei şi 30 de euro, precum şi o agendă în care avea scrise numele şi datele a 101 persoane din localitate. Banii şi înscrisurile au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor", a spus purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog, care a prezentat situaţiile sesizate de la ora 15,30 până la ora 18,30.

De asemenea, în localitatea Calafat s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot în forma tentativei, după ce doi alegători au primit câte două buletine de vot pentru alegerea primarului.

Unul dintre alegători a aplicat ştampila 'Votat' pe ambele buletine de vot. Acestea nu au fost însă introduse în urna de vot", a precizat Monica Dajbog.

Instigare la fraudă și în Capitală

În Capitală a fost deschis dosar penal pentru infracţiunea de instigare la fraudă la vot pe numele unei persoane care este membru al unei secţii de votare.

Aceasta a înmânat unui alegător două buletine de vot în plus faţă de cele prevăzute de lege. Alegătorul este cercetat pentru infracţiunea de fraudă la vot", a explicat purtătorul de cuvânt al MAI. 

Tot pentru fraudă la vot este cercetat preşedintele unei secţii de votare din Bistriţa-Năsăud. El a votat în cadrul acesteia fără a avea dreptul, întrucât locuieşte în altă unitate administrativ teritorială, a mai spus Monica Dajbog. 

În Maramureș o femeie a luat de pe masă nouă buletine de vot, a intrat cu ele în cabina de vot și le-a ștampilat pe toate. 

„În judeţul Maramureş, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă la fraudă la vot, după ce o femeie a luat de pe masă nouă buletine de vot, dintre care şapte pentru primar şi a intrat cu ele în cabina de vot, ştampilându-le pe toate. La ieşirea din cabină a fost observată de unul dintre membrii biroului electoral al secţiei de votare, care a întocmit proces-verbal de constatare şi a anulat şase dintre cele şapte buletine de vot", a completat purtătorul de cuvânt al MAI. 

În judeţul Sălaj, preşedintele unei secţii de votare a fost amendat cu 600 de lei după ce un candidat a reclamat faptul că nu i-a permis accesul în secţia de votare. 

Citiți și:
ZIUA VOTULUI. Participare de 42,58%, la ora 19:00. Exit-poll IRES la ora 21:00, la Digi24
Membru al secției de votare, exclus pentru că soția lui era candidat
Bistriţa-Năsăud: Preşedinte de secţie acuzat că a votat ilegal. Nu poate fi înlocuit