Exit-poll IRES. Profilul alegătorului: Cine a votat cu Gabriela Firea și cine l-a ales pe Nicușor Dan

Data publicării:
alegatori vot stampila-1

Pentru prima dată, Bucureștiul va fi condus de o femeie. Potrivit rezultatelor provizorii, Gabriela Firea are 43,9% din voturi. Pe locul al doilea este Nicușor Dan, cu 29,15% din voturi, care a reușit să-l depășească pe Cătălin Predoiu, candidatul susținut de PNL.

Potrivit IRES, pentru Gabriela Firea au votat 45% bărbați și 55% femei, pentru Nicușor Dan procentajul a fost aproape egal – 49% la 51%, iar în cazul lui Cătălin Predoiu, 51% dintre alegători au fost bărbați și 49% au fost femei.

În ceea ce privește categoriile de vârstă, principalii alegători ai Gabrielei Firea au fost bucureștenii în vârstă de peste 60 de ani – 49%. Candidata PSD a avut cele mai puține voturi în rândul tinerilor de 18-29 de ani – 8%.

Pe Nicușor Dan l-au votat cu precădere tinerii: 19% dintre alegătorii săi au între 18 și 29 de ani, iar 32% au între 30 și 39 de ani. Doar 14% dintre bucureștenii în vârstă de peste 60 de ani l-au ales pe candidatul USB.

Dintre alegătorii lui Cătălin Predoiu, 31% au peste 60 de ani, 21% au între 40 și 49 de ani și 20 au între 30 și 39 de ani.

Profilul alegătorului fiecăruia dintre cei candidați este diferit și în funcție de educație. Astfel, 26% dintre alegătorii Gabrielei Firea au cel mult 10 clase sau școală profesională, 42% au absolvit liceul sau o școală post-liceală, iar 32% au făcut o facultate.

În cazul alegătorilor lui Nicușor Dan, 72% dintre alegători au studii superioare, 23% sunt absolvenți de liceu sau postliceală și doar 5% au cel mult 10 clase sau școală profesională.

Jumătate dintre alegătorii lui Cătălin Predoiu au studii superioare, 34% sunt absolvenți de liceu sau postliceală, iar 16% au făcut o școală profesională sau au cel mult 10 clase.

Exit-poll-ul IRES mai arată că peste jumătate dintre alegătorii Gabrielei Firea (51%) erau hotărâți să voteze candidata PSD încă dinainte să înceapă campania electorală. 34% dintre ei au luat o decizie în luna de campanie electorală și 15% s-au hotărât în ziua votului.

Nicușor Dan a reușit să convingă 40% dintre alegătorui în timpul campaniei. 17% au decis să pună ștampila pe numele lui în ziua alegerilor, iar 43% erau hotărâți să-l voteze dinainte de campania electorală.

Cătălin Predoiu a avut cei mai mulți alegători care au luat o decizie în ziua votului – 22%. Alți 40% au fost convinși în timpul campaniei, iar 39% erau deja hotărâți să voteze candidatul PNL în momentul campaniei electorale.

Gabriela Firea a reușit să convingă și 29% din votanții ALDE. Pe de altă parte, pentru Nicușor Dan au votat 15% din votanții PNL și 10% din votanții PMP.

(Explicațiile sociologului IRES Dan Jurcan și ale invitaților „Jurnalului de Seară”)

Metodologie:

Localitatea – Municipiul București

Beneficiar - DIGI 24HD

Compania care a proiectat și realizat exit-poll- ul - IRES

Compania care a prelucrat și analizat datele - IRES

Cadrul de eșantionare - Lista secțiilor de vot din 2016

Designul eșantionului - Stratificat, cluster, două stadii, probabilist.

                                  Stadiul 1: selecție secții de vot (PPS).

                                  Stadiul 2: selecție votanți (sistematic/pas)

Selecția punctelor de eșantionare - PPS (probabilitate proporțională cu mărimea)

Număr puncte de eșantionare (secții de vot) - 360

Număr subiecți - 16.581

Culegerea datelor - La ieșirea de la urne, metoda TAPI (față în față, chestionarul e aplicat de către operatorul de anchetă cu ajutorul tabletei)

Eroarea teoretică de eșantionare (încredere 95%; dispersie maximă) - +/- 1.7%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri