Interviu. Andrei Postolache: Mișcări ca Pentru Iași, POL din Târgu Mureș și USB să facă parte dintr-o alianță națională

Data publicării:
andrei postolache

Cum vezi faptul că ai obținut mai multe voturi decât estimau sondajele? Vorbesc aici de sondajul IRES, care îți dădea 5%. Totuși, în urmă cu câteva luni nu erai atât de cunoscut în oraș.

Nu am crezut niciodată în acel 5%, mi s-a părut prea mic, pentru că am văzut de prea multe ori cum cei care aflau de noi erau bucuroși că noi existăm. Limitarea a fost că am avut reurse puține și nu am reușit să ajungem la toată lumea. Dacă am fi avut mai mult timp, mai multe resurse, am fi obținut și mai mult. Știam că există ceva acolo, o energie, care e peste ce ziceau sondajele.

Vorbind de resurse, faci referire și la cele umane, bănuiesc. Câți oameni s-au implicat activ în campanie?

Echipa de „zi cu zi” a fost de 11-12 oameni, dar toți voluntari, adică la campanie lucrau seara după job, în weekend, când puteau. Am avut oameni care și-au amânat concediile ca să lucreze la campanie, care și-au luat concediu ca să stea în Iași să lucreze la campanie. Ajutor punctual, pe anume acțiuni, cum ar fi strâns semnături, am primit de la sute de oameni, a fost fantastic. Cu ajutorul lor am reușit mult cu puțin, însă spre deosebire de partidele mari nu am avut deloc acțiuni door to door, nu am avut niciun apel telefonic dat, am avut puține ieșiri pe stradă, prin parcuri. Nu zic că neapărat am fi vrut să facem toate astea, poate unele sunt depășite, dar dacă e să ne comparăm, noi nu am avut forța pentru așa ceva.

Legat de partide, cum se face că ai obținut mai multe voturi decât restul partidelor, fie ele mai mici decât PSD și PNL, dar care au totuși oameni mai mulți decât voi? Crezi că doar entuziasmul vostru i-a convins pe oameni?

Prezenta la vot în Iași a fost dezastruasă, locul doi din țară după București, în sens negativ. Electoratul PSD, sociologic vorbind, mai fidel, a ieșit la vot. Opoziția tradițională însă, PNL și restul, nu au reușit să zică ceva demn de auzit în campanie, a fost o campanie seacă, destul de negativă, cu mult accent pe votul util, mesaje care nu motivează și din cauza asta lumea nu a ieșit la vot, nu i-a scos nimic din casă. Oamenii care ne-au votat pe noi însă au venit să dea un vot pozitiv, au ieșit ca să ne voteze explicit pe noi. Chiar și așa, ar fi fost mult mai bine și mai dinamic dacă am fi avut două tururi.

În turul al doilea pe cine ai fi ales dintre Mihai Chirica și Marius Bodea? Te prezentai la vot?

Nu mă duceam la vot. Ca principiu, dacă m-ai fi întrebat asta cum un an, aș fi spus că sigur, aleg PNL. Dar după campania pe care au făcut-o, care m-a dezamăgit, și în Iași, și în București, și nu numai, nu m-aș fi dus la vot. Aici nu vreau să reproșez ceva personal lui Marius Bodea, ci partidului ca întreg, care nu-mi dă absolut deloc impresia că macar ar începe să înțeleagă în ce direcție stă viitorul. Mi se par, per total, rupți de realitate.

Referitor la ce ai răspuns mai devreme, crezi că majoritatea celor 13.000 de voturi obținute sunt luate de la PNL sau ai convins oameni care de obicei nu votează?

Din sutele de mesaje personale pe care le-am primit în ziua alegerilor și după, sunt convins că o mare parte din cei 13.000 au venit să mă voteze pe mine și nu ar fi venit să voteze PNL.

„Dacă PNL reușește să se reformeze, vom găsi proiecte pe care să colaborăm în consiliu”

Nu ai reușit să câștigi primăria, dar vei fi prezent în consiliul local. Cum crezi că va decurge lupta antisistem, fiind și singurul independent? Mai ales că ai acuzat partidele mari, în speță PNL, că ți-au pus bețe în roate cu înscrierea partidului.

Vreau să deschid ferestrele la consiliu, să intre lumina, metaforic vorbind. Nimeni nu știe acum ce se întâmplă acolo, la nivelul publicului larg. Vreau să schimb asta. Cât despre PNL, dacă vor reuși să se reformeze și să facă un pas înainte, sunt sigur că vom găsi proiecte pe care să colaborăm în consiliu. Dacă nu, atunci înseamnă că oricum nu are rost să-mi fac griji, că nu am pierdut nimic.

Legat de consiliu, crezi că ai vei avea probleme cu Agenția Nțională de Integritate, având și funcții în companiile private? Cum le vei împăca cu poziția publică?

Nu, deloc. Funcția de consilier este gândită prin lege ca o activitate part time, de legislatură locală, ne-executivă, și tot prin lege nu este incompatibilă cu activitățile din zona privată. Desigur, activitățile mele din zona privată nu au nimic de a face cu statul și nu va exista niciun conflict de interese.

În ceea ce privește banii - am văzut că ați obținut finanțări mici, private. La fel, am văzut comentarii că noile partide vor să destabilizeze țara, că n-ar fi chiar antisistem și că sunt "iepurii" celorlalte partide. Aveți finanțări din zone mai puțin oneste?

Nu am primit niciun leu care să nu știu de unde vine și nu am primit niciun leu care să vină cu cea mai mică pretenție sau obligație, de orice fel. Finanțarea din campanie a venit de la donatori online și finanțarea din pre-campanie a fost proprie sau de la membri ai echipei și apropiați care sunt oameni în care am toată încrederea și care nu au cerut și nu vor cere niciodată nimic în schimb. Nu suntem "iepurii" nimănui, nu avem pe nimeni "în spate". În cazul nostru chiar PNL-ul a împins multă vreme zvonul că am fie iepurele PSD-ului, o minciună, o tactică de campanie negativă care nici nu a funcționat.

Cu destabilizatul țării, câțiva oameni au interpretat greșit denumirea de Pentru Iași și conceptul de mișcare politică locală. Noi nu vrem să ne rupem de nimic, nu vrem să ne izolăm, dimpotrivă. Vrem însă o mișcare locală care să fie aproape de comunitatea pe care o servește, atât.

Spuneai într-o postare pe Facebook că Pentru Iași are un specific comunității ieșene. Crezi că va „prinde” acest specific la nivel național?

Eu văd viitorul "noii generații politice", sau cum vrem să-i spunem, în felul următor: mișcări ca Pentru Iași, POL din Târgu Mureș, USB în București, apărute la firul ierbii, construite de jos în sus, aproape de comunitățile lor, înțelegând problemele comunităților lor. În același timp, dincolo de specificul fiecărui oraș, ele să facă parte dintr-o alianță națională și să aibă o agendă națională comună, sub care să participe la parlamentare. Așa obținem și reprezentativitate și autonomie locală, mai diminuăm din centralismul excesiv de acum, dar în același timp avem și o agendă națională și tratăm și problemele țării, nu doar ale unor orașe.

„Parlamentarii ieșeni trebuie scuturați, ca să nu mai uite că reprezintă un oraș, nu un partid”

Astăzi, Tribunalul București a admis cererea și a dispus înregistrarea partidului Pentru Iași în Registrul Partidelor Politice. Urmează să candidați la parlamentare? Sub ce formulă?

Dorința noastră este să avem o alianță fix cum am descris mai sus cu USB, POL și alții ca ei, dacă vom mai găsi. Este o intenție de principiu împărtășită, cred, și de USB și de POL, dar discuții detaliate încă nu am avut, urmează să avem.

Că tot ai menționat problemele comunităților locale, ce crezi că-i lipsește Iașului? Ce crezi că poți să faci tu... pentru Iași?

Concret, bani, o economie mai puternică, de aici pornește totul. Ca atitudine, tupeul să se despartă de trecut, un trecut frumos de altfel, un duș cu apă rece, mâneci suflecate și hai la treabă că putem mai mult și mai bine de atât. Și toate astea în jurul unei strategii de viitor.

Eu pot face ceva, dar nu totul. De exemplu, pot să-mi folosesc experiența din management și IT ca să dezvolt partea asta de business a orașului, să vin cu inițiative concrete în consiliu. Dar mai important este dacă reușim să construim o mișcare, cu lideri puternici, cu echipe bune, cu oameni diverși, veniți din diferite domenii, dornici să se implice, că atunci putem facem orice. Asta este intenția noastră, nu să fie un om, sau câțiva oameni, ci o mișcare cu rădăcini adânci.

Asta ca și consilier local, dar ca un eventual parlamentar? Sau nu te-ai gândit încă până acolo?

Scenariul la care sper eu este că acea alianță de mai sus să obțină un scor bun la parlamentare și să fie o forță. Specific pentru Iași, cred că Iașul și toată Moldova merită o autostradă Est - Vest. Acesta ar fi obiectivul zero al regiunii și al orașului.

Te gândești la o candidatură la Parlament, fie doar din partea Pentru Iași? Ca să te parafrazez, poți să-i scuturi singur pe parlamentarii ieșeni?

Nu știu dacă eu voi fi candidatul, sau alții, dar știu clar că ar trebui scuturați parlamentarii ieșeni, să nu mai uite că ei reprezintă și un oraș, o regiune, și nu doar un partid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri