Sari la conținut

Localitățile cu un singur candidat la primărie

Fodor Istvan este primar în comuna Bodoc de 26 de ani. A fost ales de fiecare dată din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Nu a avut niciodată contracandidat, aşa că, şi în acest an, pe buletinul de vot va exista un singur nume şi un singur partid.

Când ai fost ales, deja începi campania electorală în timp de 4 ani”, spune edilul.

La Bodoc, aproape 95% dintre localnici sunt maghiari. Însă chiar şi aşa, puţinii români din sat spun că nu se simt discriminaţi şi vor merge la vot.

„Din partea mea, eu zic că e destul de bine, părerea mea, şi fiind totul în regulă până acuma...”, spune un localnic.

Alte 13 comune din judeţ au un singur candidat la primărie, din partea UDMR. Partidele româneşti spun că din cauza legii privind strângerea de semnături le-a fost imposibil să desemneze un candidat

Trebuie să respectăm condiţiile legii care permite o candidatură doar cu un număr minim de 100 de semnături. În mod sigur, în aceste localităţi nu se strâng 100 de semnături”, spune Codruţ Opaiţ, preşedintele PNL Covasna.

„Avem candidaţii noştri, dintre care 14 politic au şi câştigat. Juridic mai aşteptăm 37 de zile, însă politic înseamnă că nu au contracandidaţi”, spune Tamas Sandor, preşedintele UDMR Covasna.

Românii din toate aceste comune spun că probleme şi nevoile lor sunt comune cu ale maghiarilor.

„Avem şi noi doleanţele noastre, sperăm că cu timpul o să se rezolve. De exemplu drumul şi canalizarea”, spune un localnic.

În schimb, în cinci comune din judeţul Covasna, UDMR nu şi-a desemnat candidaţi, pentru că populaţia majoritară este română.