M10: un primar și peste 90 de consilieri locali

Data publicării:
macovei lansare partid fb 2

Rezultatele parțiale furnizate de Biroul Electoral Central până în acest moment arată că formațiunea înființată și condusă de Monica Macovei, fost ministru al Justiției și europarlamentar PDL, a câștigat duminică un singur mandat de primar. Este vorba de comuna Prigor din județul Caraș Severin, unde a obținut cel mai mare număr de voturi dr. Antonică Moț.

Pe lângă acesta, M10 spune că a mai câștigat 93 de mandate de consilier local, cifră care trebuie confirmată și de BEC (momentan, în statisticile Biroului apar doar 91 de consilier locali pentru formațiunea lui Macovei). De asemenea, potrivit reprezentanților M10, mai mulți candidați independenți la funcția de primar pe care partidul i-a susținut în alegerile locale și-ar fi adjudecat mandatul de edil.

Lăsându-i pe independenți deoparte, M10 a obținut, potrivit BEC, 0,03% din mandatele de primar puse în joc și 0,22% din mandatele de consilier local scoase la bătaie. În ceea ce privește cursa pentru funcțiile de consilier județean, formațiunea a obținut, în total, 28.741 de voturi (adică 0,37% din voturile valabil exprimate), fără a câștiga însă vreun mandat.

Potrivit reprezentanților M10, rezultatele ar fi bune în condițiile în care partidul nu a avut candidați în toate localitățile, ci doar în 109. „Continuăm cu încredere. Este nevoie de cât mai mulți oameni corecți și decenți care să se implice în viața comunității”, este mesajul transmis, pe contul de socializare, de M10.

Cifrele nu par la fel de optimiste însă dacă ne uităm la ce își propunea partidul înainte de locale și la faptul că sunt mai puțin de șase luni până la alegerile parlamentare, la care formațiunea înființată de Monica Macovei își propune să depășească pragul electoral. „La parlamentare, țintim un număr cuprins între 5% și 10% dintre parlamentari. Nu avem de gând să fim înghițiți de partidele mari care s-au dovedit a fi nepăsătoare față de România. Poate că vom face alianțe locale, dar la parlamentare vom merge singuri”, declara Monica Macovei, pentru Digi24, spre finele anului trecut.

M10 a fost înființat oficial în august 2015, prin decizie definitivă a Tribunalului București, și încă de la început s-a autodefinit drept „partidul antisistem, fiindcă întreg sistemul e corupt”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri