Portal de finanțare online pentru campania electorală

Data publicării:
bani tanc bancnote lei-4

La o zi de la deschiderea platformei de donaţii, liberalii anunţă au primit de la susţinători 3.500 de lei.

„Este un mecanism extrem de simplu, rapid şi transparent. În plus, faţă de acele plăţi standard electronice, pune condiţia identificării persoanei fizice cu un card de identitate”, spune Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt PNL.

Şi Nicuşor Dan, candidatul USB la Primăria Capitalei, se bazează pe generozitatea simpatizanţilor, pentru a-şi face campanie electorală. În ultimele două săptămâni, a strâns astfel 61.000 de lei.

Este modul cel mai democratic de a duce o campanie electorală, de a cere oamenilor care vor vota să şi contribuie financiar pentru publicitatea campaniei”, spune Nicuşor Dan, candidat Primăria Capitalei.

Potrivit legii, donaţia primită de la o persoană fizică nu poate depăşi 210.000 de lei. Pe de altă parte, în acest an, e pentru prima oară când campania electorală e subvenţionată de stat. Suma maximă pe care o poate primi un candidat sau un partid e 35.000 de euro. Asta numai dacă formaţiunea respectivă obţine cel puţin 3% din voturi. Partidele încearcă să se adapteze noilor reguli.

Am făcut demersuri, un împrumut la una din bancile de stat. Dacă nu, să nu va surprindă , 40 de colegi și colege o să împrumute partidul”, spune Vasile Blaga, copreşedinte PNL.

Pe de altă parte, partidele s-au pus la adăpost de executarea silită, în perioada campaniei electorale. Preşedintele a promulgat o lege în acest sens.

„Daca contul de campanie al unui partid este blocat exact în campanie, atunci cu siguranță apare o situație care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinței politice”, spune Klaus Iohannis, preşedintele României.

Potrivit Ministerului de Finanţe, datoriile la stat ale partidelor parlamentare despăşesc 12 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri