Sari la conținut

Presa străină scrie despre rezultatul alegerilor locale din România

Portalul politico.eu afirmă că PSD a câştigat Primăria Bucureştiului şi că este în grafic să câştige alegerile locale. Asta sugerează, potrivit jurnaliştilor, că acuzaţiile de corupţie formulate împotriva unor candidaţi şi că demisia lui Victor Ponta, ca urmare a unor proteste de stradă, au avut un efect limitat asupra social-democraţilor. În plus, Politico reaminteşte că nicio lege nu impiedică persoane investigate pentru fapte de corupţie să candideze pentru o funcţie publică.

Reuters notează că PSD este susţinut tradiţional de românii mai săraci şi mai bătrâni, care au beneficiat de creşterea salariilor în mediul bugetar şi de tăierea taxelor, măsuri ale căror efecte s-au simţit din plin anul acesta.

Agenția France-Presse scrie că scrutinul din România a fost marcat de multiple dosare de corupție care îi vizează pe candidați sau pe foștii edili. Acest vot este primul test pentru clasa politică a țării, după incendiul de la Colectiv, care a zguduit țara și a dus la căderea guvernului social-democrat al lui Victor Ponta. În prezent, țara este guvernată de un guvern de tehnocrați, reamintește AFP. La București, primăria este condusă acum de un interimar, pentru că fostul primar Sorin Oprescu este urmărit în justiție într-un dosar de luare de mită. Cinci dintre cei șase primari de sectoare sunt de asemenea acuzați în diverse dosare, menționează AFP.

Euronews titrează „Test reușit pentru stânga românească” și spune că cei 18 milioane de români chemați la urne par să-și fi reconfirmat încrederea în PSD, al cărui guvern a căzut anul trecut în urma manifestațiilor după incendiul din Colectiv. 

Portalul bulgăresc Novinite anunță că o fostă prezentatoare TV câștigă Primăria Bucureștiului, devenind prima femeie primar a capitalei României. Ea a promis condiții mai bune în spitale și școli, mai multe spații verzi, reducerea poluării și soluții pentru decongestionarea traficului, notează novinite, care amintește și că actualul edil este cercetat pentru corupție și luare de mită.

Chinezii de la Xinhua spun că sondajele o dau câştigătoare la Bucureşti pe Gabriela Firea şi amintesc că postul de primar al Capitei este cea mai importantă funcţie din administraţia locală.

Agenţia germană de presă DPA scrie că pe locul doi la Bucureşti s-a clasat Nicuşor Dan, care a candidat din partea unui partid nou ce are în program lupta împotriva corupţiei, protecţia mediului şi protejarea monumentelor. Jurnaliştii germani afirmă că PNL, partid apropiat de preşedintele Klaus Iohannis, suferă o înfrângere în alegerile locale, un scrutin considerat un test pentru parlamentarele din noiembrie.

Televiziunea americană ABC News aminteşte că primarul general al Bucureştiului şi cinci din cei şase primari de sector aleşi în 2012 au fost condamnaţi sau sunt cercetaţi pentru corupţie.