Se schimbă strategia politică. A început migraţia către formaţiunile mari

Data publicării:
Plenul Parlamentului.
Plenul Parlamentului. FOTO: Agerpres

Deputata Liliana Mincă a intrat în Parlament în 2012 ca reprezentant al PPDD. A părăsit formaţiunea şi a înfiinţat una nouă - PND. Nu a stat mult acolo şi a trecut la UNPR, pe vremea când de progresişti depindea majoritatea parlamentară. Acum s-a hotărât: vrea în PSD.

Liliana Mincă, deputat PSD: „UNPR-ul în momentul acesta a rămas fără comandant. Este o situaţie dificilă. Cum pot rămâne să activez într-un grup în care liderul grupului votează împotriva proiectului de lege al unui deputat al său? PSD-ul cred că este grupul care va susţine proiectele mele”.

La fel ca ea au făcut alţi opt parlamentari, toţi aflaţi în căutarea siguranţei pe care o oferă Partidul Social Democrat.

Neculai Onţanu, preşedintele interimar al UNPR: „Niciun parlamentar de la UNPR nu pleacă la PSD. Toţi rămân în cadrul UNPR-ului. Aici îşi găsesc locul, aici este familia lor”.

Valeriu Zgonea, preşedintele executiv al PSD: „Îşi doresc să activeze afiliaţi grupului parlamentar PSD. Este voinţa proprie a fiecărui parlamentar protejată de Constituţie. Ce să facem?”

Au început plecările şi din ALDE. Constantin Galan, fost membru al PNL, revine în formaţiune după o scurtă experinţă sub conducerea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Constantin Galan, deputat PNL: „Liberal am fost, liberal rămân. Decizii pe care le-a luat domnul Tăriceanu, de a schimba organizaţii, de a aduce alţi oameni, de a înlătura pe alţii. Cu siguranţă, certurile care mai sunt în ALDE... Nu cred că va scoate pragul de 5%”.

Modificarea legislaţiei electorale, dar şi Guvernul tehnocrat sunt unele din motivele care determină mutarea aleşilor de la partidele mici la cele mari, explică analiştii politici.

Andrei Ţăranu, analist politic: „Potenţialul de şantaj al acestor partide a devenit foarte mic şi cele care au în acest moment potenţial de coaliţie sunt partidele mari. Întrebarea este dacă partidul mare, partidele mari au interes să limiteze numărul de locuri ai propriilor lor membri în favoarea unor partide mai mici sau a celor care vin de la partide mai mici”.

Alegerile parlamentare sunt programate la finalul acestui an, iar partidele mari sunt favorizate de noua legislaţie, care a reintrodus votul pe liste.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri