Sari la conținut

Sociolog: „Marian Munteanu de azi nu e cel care a fost iunie 1990. Credibilitatea lui e atacată din toate părțile” 

„Nu e un candidat care vine din partea societății civile, are o ideologie. Are o notorietate care ajunge la 30% la nivel național. Cam 15% îl susțin pentru ce a făcut în iunie 1990. Marian Munteanu de azi nu e cel care a fost în iunie 1990. Am văzut în ultimele 24 de ore că această credibilitate pe care o are e atacată din toate părţile. E acuzat de neolegionarism, fundamentalism ortodox, de negaţionism, de colaborare cu „securistul", „şarpele cu ochelari". E acuzat chiar de ultranaționalism, prin asocierea cu „Vatra Românească” ”, a precizat Dan Jurcan. 

Sociologul a precizat că toate aceste aspecte vin în contradicție cu profilul electoratului liberal. 

„Sunt lucruri care vin în contradicţie cu profilul electoratului liberal, care e pro occidental, pro atlantist, care e mai degrabă tolerant. Această imagine s-ar putea să creeze o problemă de opțiune electoratului liberal. E o aglomerare destul de mare pe partea dreaptă a eşicherului politic”, a spus Dan Jurcan. 

De asemenea, sociologul a precizat că scandalul care s-a iscat după anunțarea acestei candidaturi nu îi face rău lui Marian Munteanu, dimpotrivă. 

„M-am întrebat dacă acest scandal legat de Munteanu îi face neapărat rău. Nu cred. În această etapă, din punctul lui de vedere e bine că se vorbește despre el. Se vorbește mai puțin despre Nicuşor Dan, Gabriela Firea. Dacă e suficient de inteligent ca să folosească această notorietate creată prin acuzaţii și s-o potenteze într-o încredere, atunci are șanse mari să crească în sondaje”, a spus Dan Jurcan. 

Sociologul a mai declarat că în următoarele săptămâni Marian Munteanu trebuie să își prezinte planul pentru București. 

„E un candidat atipic. E foarte ciudat, că PNL a făcut sondaje pentru a alege între Buşoi şi Orban. În nici 24 de ore s-au decis pentru Munteanu. Munteanu vine pe un anumit orizont de aşteptare. E un om care nu poate fi acuzat de o lipsa de integritate, moralitate. Dar nu e un bun gospodar. În următoarele săptămâni, va trebui să-și construiască o strategie prin care să comunice care e viziunea lui despre Bucureşti. Creează o problemă foarte serioasă electoratului liberal. Marian Munteanu e cunoscut de cei care au peste 40-45 de ani și care știu despre evenimentele din 13-15 iunie. PNL are o problemă de construire a notorietății în rândul propriului electorat liberal”, a conchis Dan Jurcan. 

Citiți și: 
Marian Munteanu. Cine a fost şi ce a devenit
Cei doi Marian Munteanu. Pe care dintre ei l-a ales PNL?