Sari la conținut

Un senator UNPR propune buletine de vot cu fotografii pentru alegerile parlamentare

O propunere legislativă privind introducerea pe buletinul de vot a fotografiilor candidaților pentru alegerile parlamentare va fi depusă luni, la Senat, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, senatorul UNPR Constantin Popa.

Conform acestuia, această modificare a buletinelor de vot va permite o mai precisă individualizare a candidaților, va elimina confuziile nedorite și va descuraja absenteismul.

Senatorul UNPR spune că „propunerea a venit, practic, din partea alegătorilor și permite păstrarea a ceea ce a fost bun din votul uninominal”.

„Lista de candidați prezentată electoratului sub forma unei simple înșiruiri de nume nu permite alegătorului o identificare clară a persoanelor, lăsând loc confuziilor. O fotografie standard, tip buletin sau carte de identitate, va ajuta, pe lângă nume, prenume și formațiune politică, la o mai bună individualizare a candidaților”, a spus Popa.

Potrivit senatorului, inițiativa sa legislativă vine în special în sprijinul „persoanelor în vârstă sau cu o pregătire precară, foarte numeroase în țara noastră, precum și a celor care, de regulă, refuză să meargă la vot pe motiv că nu cunosc candidații”.

„Este o cerinţă a cetăţenilor. Am fost la o adunare sătească şi am vorbit cu o doamnă un pic mai în vârstă şi dânsa mi-a recomandat. Mi-a spus: mamaie, de ce nu puneţi poză, o poză de buletin să-i vedem şi noi pe ăia pe care îi votăm? Motivul pentru care nu se duc la vot e şi ăsta. Mă duc să votez ce? Nişte nume, o listă. E un pic ciudat. Practic votez legat la ochi, pentru că eu nu ştiu cine e. Îl ştiu pe primul că e un om, de obicei, de notorietate şi restul? Nu mai stă nimeni să parcurgă toată lista pentru că e plictisitor. Dar e altceva când îi vizualizezi”, a declarat pentru Digi24 Constantin Popa, senator UNPR.

Pe aceeași temă