Sari la conținut

Un tur sau două la alegerile locale? C.T. Popescu: „Dl. Cioloș nu trebuie să se bage în această ciorbă politică!”

 „Important mi se pare ce va face premierul Cioloș. Ar fi foarte rău dacă ar ajunge la asumarea răspunderii în Parlament pentru alegeri în două tururi, spune Cristian Tudor Popescu. „Eu sper ca dl Cioloș să utilizeze aceleași criterii de bun-simț care l-au făcut să declare ce-a declarat în legătură cu convoaiele escortate de poliție. O ordonanță de urgență privind alegerea în două tururi ar însemna vot în zero tururi, pentru că nu se votează, se eludează un mecanism democratic absolut indispensabil. Această chestiune, cu un tur sau două, este apanajul Parlamentului. Așa cum a și făcut-o! Asta cu un singur tur este hotărâtă de Parlament în bună înțelegere între PSD și PNL. Tot Parlamentul trebuie să o desfacă”, a argumentat editorialistul.

Povestea asta, cu un tur, cu două tururi este praf în ochi, este ceață. Nu are nicio relevanță. Sistemul de valori dintr-o societate bate întotdeauna sistemul de vot. Nu rezolvă, într-un tur, în două, în nouă, de pildă, problemele PNL-ului, care are impresia acum că-n două tururi are mai multe șanse”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Doamna Gorghiu credea acum un an și ceva, când se îmbrățișa cu PSD-ul pe tema asta, a votului într-un singur tur, credea că este un fundament, un principiu imuabil al democrației votul în două tururi? N-am auzit! Nu, atunci era într-o perfectă frățietate și înțelegere cu PSD-ul în ce privește votul într-un singur tur!”, a menționat jurnalistul.

El a arătat că ceea ce contează sunt candidații. „Problema nu e în câte tururi, problema e cu ce candidați vii. Că dacă vii, de pildă, cu un candidat cum este domnul...Bușeu, Bușoi, atunci problema ta nu e câte tururi sunt, problema e calitatea candidaților. Dacă ai candidați puternici, pot să bată într-un singur tur. Primarii PSD care sunt în funcție sunt avantajați, pentru că nu au niște contracandidați puternici, care să-i spulbere, așa cum s-a văzut în alegerile locale”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Editorialistul a adus și un exemplu: „Dl. Băsescu, în anul 2000, a plecat în fața lui Sorin Oprescu de la piciorul broaștei, 40 de procente diferență. Și l-a bătut până la urmă. Deci ceea ce contează sunt candidații, programele, modul în care reușești să convingi oamenii, nu că e vorba de un tur sau două tururi. Turul doi înseamnă mai multă posibilitate de mișmașuri, de combinații politicoide”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

PSD, sfat pentru premierul Cioloș: Consultările nu-și au rostul

Şeful PSD i-a recomandat premierului să NU modifice legea electorală. Liviu Dragnea susţine că nu doar social-democraţii, ci şi UNPR, ALDE şi UDMR resping varianta cu două tururi de scrutin. Deocamdată însă, doar PSD a anunţat că va boicota alegerile, dacă legislaţia electorală va fi schimbată.

Liviu Dragnea le-a spus social-democraţilor la Comitetul Executiv Naţional de la Braşov că UNPR şi ALDE le vor sta alături dacă vor trebui să boicoteze alegerile locale.

„Am vorbit şi cu domnul Călin Popescu Tăriceanu şi cu domnul Gabriel Oprea şi amândoi mi-au confirmat că apelul nostru a fost receptat şi dau curs acestui lucru. Şi în perioada următoare o să ne întâlnim să semnăm acordurile”, a declarat Liviu Dragnea.

Promisiunea ar fi fost obţinută de Liviu Dragnea la telefon, în urma conversaţiilor pe care le-a avut cu cei doi lideri de partid.

PSD, UNPR, ALDE și UDMR au anunțat că nu sunt de acord cu legea alegerilor locale. În aceste condiții, nu știu dacă dl prim-ministru se mai poate gândi că mai are rost să inițieze o OUG sau un proiect în condițile în care o largă majoritate nu susține această idee”, a spus liderul PSD.

Oficial însă, liderii UNPR şi ALDE nu au spus până acum, cu subiect şi predicat, că vor boicota alegerile dacă vor fi organizate două tururi de scrutin.

„Am luat act de decizia luată de conducerea PSD şi vom analiza propunerea venită din partea formaţiunii social-democrate.Cert este ca UNPR este pregătită pentru confruntările electorale ale anului 2016 şi îşi propune să obţină cel putin 10% din numărul total de voturi”, este reacția UNPR comunicată pe Facebook.

Nici poziția lui Călin Popescu-Tăriceanu nu este deloc clară. „Pentru noi, scrutinul în două tururi ar fi avantajos, pentru că ne-ar crește șansele de rezultate mai bune (...) Nu e util politic și pentru sănătatea democrației să gândim din perspectiva strict de partid”, a declarat liderul ALDE.

La începutul săptămânii viitoare, partidele politice se vor întâlni cu Dacian Cioloş pentru a discuta despre posibilitattea modificării legislaţiei electorale.

Citiți și: 

Klaus Iohannis: Ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin este foarte bună. Reacția premierului Cioloș

PSD a votat pentru boicotarea alegerilor locale

Pe aceeași temă