Atentat în Istanbul| 36 de morți și 147 de răniți în urma atentatului de pe aeroportul Ataturk

Data publicării:
explozii istanbul getty

Era ora locală 22, când pe aeroportul Ataturk, al treilea ca mărime din Europa, au început să se audă explozii puternice şi focuri de armă.

„Îmi înfoliam valizele când am auzit explozia. Poliţiştii ne-au spus să ne întindem pe jos. Aparatul de înfoliat ne-a protejat de focurile de armă. Trăgeau în poliţişti şi poliţiştii trăgeau în ei. Cineva de lângă mine a fost împuşcat, apoi am văzut o bombă explodând în aparatul de scanat bagaje. Toţi cei din jur au murit. ”

Potrivit autorităţilor turce, trei bărbaţi au scos puşti mitralieră şi au început să tragă în pasageri şi poliţişti, apoi au detonat bombele pe care le aveau asupra lor. O enormă minge de foc a izbucnit la intrarea în terminal, în timp ce în jur se intala panica şi poliţiştii încercau să evacueze pasagerii îngroziţi. Ambulanţele nu au fost suficiente, iar o parte dintre răniţi au fost transportaţi la spital cu taxiuri.

Mark Lowen, jurnalist BBC: „Am fost duşi în hangar, într-unul din hangarele companiei Turkish Airlines, am fost îndepărtaţi de porţile de debarcare, nu avem voie să coborâm din avion. Pe fereastră văd membri ai forţelor de securitate. În avion atmosfera este calmă, nimeni nu a intrat în panică.”

Toate cursele care urmau să decoleze au fost anulate, iar pasagerii au aşteptat în avioane zeci de minute, înainte de a fi duşi la hoteluri. Traficul aerian a fost reluat în jurul orei 3 dimineata.

Binali Yildirim, premierul Turciei: „Ancheta forţelor noastre de securitate arată că acest atac terorist a fost comis de Daesh. Totuşi, ancheta continuă.”

Autorităţile americane au consemnat la sol pentru câteva ore toate cursele care urmau să decoleze spre aeroportul Ataturk, iar consulatele american şi francez şi-au sfătuit cetăţenii din Istanbul să evite zona aeroportului. Cele mai mari oraşe din Turcia, Istanbul şi Ankara, au fost zguduite începând de anul trecut de o serie de atentate în care şi-au pierdut viaţa peste 200 de oameni, însă acesta este cel mai grav. Unele dintre ele au fost atribuite grupării teroriste Stat Islamic, dar aceasta nu a revendicat niciunul, în timp ce restul par să fi fost comise de rebelii kurzi.

Citiți și:

ATAC TERORIST. Cel puțin 36 de morți și 147 de răniți în urma atentatului de pe Aeroportul Ataturk din Istanbul

Atentat Turcia | Zboruri anulate din București spre Istanbul

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri