Sari la conținut

TURCIA. 11 luni de atentate teroriste 

 

Foto: Gulliver / Getty Images

12 ianuarie:

Zece turişti aflaţi în vacanţă au murit şi alte 15 persoane au fost rănite astăzi, în atacul sinucigaş din Istanbul. Atentatul a avut loc într-o zonă tranzitată de mii de vizitatori, între biserica-muzeu Sfânta Sofia şi Moscheea Albastră. Cele mai negre bănuieli au fost confirmate chiar de preşedintele turc Recep Erdogan: atentatul a fost pus la cale şi executat în numele grupării teroriste Stat Islamic.

Era cel de-al treilea cel mai grav atentat care lovea Turcia, începând din iulie 2015. Anul trecut, în iulie, au fost uciși într-un atentat 30 de oameni, iar în octombrie, un alt atac a făcut, în Ankara, peste o sută de victime.

14 ianuarie:

Un atentat cu maşină capcană a avut loc, noaptea, în orașul Cinar din sud-estul Turciei, în provincia Diyarbakir, la graniţa cu Siria.

Cel puţin 5 persoane au murit şi alte 39 au fost rănite. Atentatul a avut loc în apropierea unei secţii de poliţie şi a fost revendicat de militanţii kurzi.

15 ianuarie:

Turcia a lansat 500 de atacuri asupra unor ţinte ale organizaţiei teroriste Stat Islamic din Irak şi Siria. În urma loviturilor lansate de aviația turcă 200 de jihadiști au fost uciși.

Raidurile au venit ca răspuns la atentatul terorist din urmă cu două zile, din centrul Istanbului, în care 10 turişti germani au fost ucişi. 

17 februarie:

Cel puţin 28 de oameni au murit și alți 61 au fost răniți în capitala Turciei, Ankara, în urma unui atac cu maşină-capcană asupra unui autobuz care transporta ofiţeri. Potrivit presei locale, atentatul a avut loc în momentul în care autobuzul era oprit la un semafor în centrul capitalei Turciei.

13 martie:

37 de oameni au murit, iar 125 au fost răniţi într-un atac cu maşină capcană, produs în centrul capitalei Turciei. Autoturismul a intrat într-un autobuz plin cu pasageri, într-o zonă din Ankara unde se află mai multe clădiri guvernamentale.

19 martie:

Într-o explozie puternică la Istanbul cinci persoane au murit și cel puțin 30 au fost rănite.

7 iunie:

Un atac cu mașină-capcană a fost comis în centrul Istanbului, în apropiere de zona istorică a oraşului. Maşina-capcană a explodat lângă o staţie de transport în comun, în momentul în care prin zonă trecea un autobuz al poliţiei.

Bilanțul deflagrației: 11 morți și 36 de răniți. 

Citiţi şi:

ATAC TERORIST pe Aeroportul Ataturk din Istanbul. Oficiali: Cel puţin 10 morţi şi 20 de persoane rănite