Mii de români la mitinguri de susținere a familiei Bodnariu

Data actualizării: Data publicării:
miting bodnariu

Aproape 10 mii de români au mărşăluit astăzi pe străzile marilor oraşe din ţară în sprijinul familiei de români căreia autorităţile din Norvegia le-au luat copiii. Oamenii cer autorităţilor noastre să intervină în cazul Bodnariu. Cei cinci copii au fost luaţi de lângă părinţi pe motiv că i-au bătut şi că au fost îndoctrinaţi religios. Familia neagă, dar oficialii de Oslo spun că nu intervin decât în cazuri în care au dovezi clare.

Marșul tăcerii a cuprins mare parte din Sibiu. Peste 4.000 de oameni au ieşit în stradă. Nu au scandat nimic, dar au purtat pancarte cu mesaje emoţionante.

„Nu ni se pare corect ca să le ia copiii abuziv, practic. De la... copil de 3 luni, să-l iei de la sânul mamei, nu mi se pare corect”, spune un participant la marş.

La protest au venit și oameni din alte județe.

„Din Alba Iulia Venim. Pentru că susținem cauza familiei. Copiii trebuie să crească în familie, nu în altă parte”, adaugă alt participant.

„E uimitor, o mulțime atât de mare de oameni. Cazul nu a fost prezentat pe larg, cel puțin deocamdată, în Norvegia, deși au fost câteva știri despre proteste”, spune Eystein Rossum - corespondent Mediehuset Bergens Tidende.

Aproape 1.500 de oameni din Iaşi au ieşit în stradă în semn de solidaritate faţă de familia Bodnariu. La protest au venit şi rudele familiei Bodnariu.

„Nu o să ne oprim până nu o să vedem copiii acasă, să fie în familie crescuţi, nu crescuţi să nu ştie naţia lor”, spune Gheorghe Bodnariu, unchi.

„Vom trimite domnului preşedinte Iohannis şi Guvernului României petiţiile noastre pentru a cere implicarea activă în soluţionarea pozitivă a acestui caz”, afirmă Cristian Lucaci, directorul Colegiului „Richard Wurmbrand” Iaşi, organizator.

Protest a fost şi la Cluj-Napoca. Peste o mie de oameni au participat. Deja statul s-a mobilizat. Premierul şi ambasadorul României la Oslo au cerut explicaţii oficialilor norvegiei. O comisie parlamentară a fost acolo şi a cerut autorităţilor să reanalizeze ordinul de plasare a copiilor, pentru că măsura ar fi disproporţionată şi abuzivă. Ambasadorul Norvegiei dă însă de înţeles că măsura a fost luată pentru binele copiilor.

„Vreau să subliniez că principalul obiectiv este ca un copil să rămână cu familia lui şi în acest sens este asistată familia. Este ultima variantă să se emită un ordin de luare sub protecţie. Pentru că este o măsură drastică şi este ultima soluţie, niciodată prima”, a spus Tove Bruvik Westberg într-un interviu pentru Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri