Ministrul Muncii: Consultări între agențiile pentru protecția copilului din România și Norvegia

Data actualizării: Data publicării:
protest familia bodnariu FB

„Dacă va fi necesar, se va efectua deplasarea și în Norvegia. Se vor face până la urma două evaluări, pe de o parte o evaluare din punctul de vedere al servicilor sociale, iar pe de altă parte se vor face cercetări și de către poliție”, a declarat Claudia Costea.

Ministrul Muncii îi sfătuieşte pe românii din Norvegia care mai au astfel de probleme sociale să se adreseze ambasadei României în Norvegia.

De asemenea, și ministrul de Externe a declarat că nu trebuie să se intervină în ancheta din Norvegia privind familia Bodnariu.

„Este o anchetă care se desfăşoară acolo şi să lăsăm lucrurile să se desfăşoare astfel încât să nu fie afectate de eventuale declaraţii, poziţii, care ar putea să ducă la altfel de interpretări, cum s-a întâmplat în cazul altor ţări”, a precizat Lazăr Comănescu.

În ceea ce priveşte situaţia copiilor din ţară, cifrele sunt alarmante. Astfel, potrivit Direcţiei de Protecţie a Drepturilor Copilului aproape 7.000 de minori au fost victimele unor abuzuri în prima jumătate a anului trecut.

Cei mai mulţi minori au avut parte de un tratament necorespunzător chiar din partea părinților. Aproape 5.000 de copii au fost neglijaţi de părinţi, în timp ce peste 700 au fost abuzaţi emoţional, iar aproape 500 au fost abuzaţi fizic. Cele mai multe abuzuri asupra minorilor, peste 800, s-au înregistrat în Constanţa, în timp ce în Prahova, datele autorităţilor arată peste 300 de cazuri. Cifre asemănătoare sunt şi în Dolj, Sibiu, Timiş şi Iaşi.

Făcând o analiză detaliată, direcţiile de asistenţă socială dau câteva regiuni cu probleme mai mari decât restul: regiunea de Sud-Est, cea de Nord-Est şi Centrul ţării. Din nefericire, doar 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra celor mici, în timp ce de una dintre soluţiile oferite de stat, plasamentul în regim de urgenţă, beneficiază doar 1.400 de minori.

„Eu cred că obligația statului român este să aibă grijă de toți cetățenii săi. Nu facem diferențe sau discriminări. Ministerul intenționează să lanseze un program în materie socială care avea ca parteneri mai multe ministere. Primul pas este să mergem în teritoriu pe baza unei hărți de identificare a nevoilor. Intenționăm printr-un alt proiect care se numește „Garanția pentru tineri” să procedăm în același fel pentru a-i orienta către ocupare”, a declarat ministrul Muncii.

Ministrul Claudia Costea spune că aceste cazuri, în proporţie de 42%, sunt un efect al sărăciei.

Citiți și: 

Au fugit din Norvegia pentru a-și păstra copiii (I). „Am plecat în secret fără să anunțăm pe nimeni. Conduceam și plângeam”
EXCLUSIV Digi 24. Noi cazuri de români cărora autoritățile norvegiene le-au luat copiii. Astăzi: Familia care a învins Barnevernet, dar care nu şi-a primit copiii nici după un an

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri