Sari la conținut

„2 pentru România”. Florin Iepan, regizor: A fost un război de uzură cu dl. prim-ministru

Omul din spatele documentarului - eveniment, care va fi difuzat în această seară, de la ora 22:00 - este Florin Iepan, regizorul controversatelor documentare „Odessa” şi „Decreţeii”. El a îndrăznit să-i prezinte pe cei doi prezidenţiabili aşa cum nu a mai făcut-o nimeni până acum.

„A fost un război de uzură cu premierul, care a durat câteva săptămâni”, a povestit la Digi24 regizorul Florin Iepan, întrebat dacă i-a fost greu să pună în practică acest proiect. „Șansa noastră a fost relația pe care am reușit s-o dezvolt cu Cornelia Naum, mama lui Victor Ponta. E personajul meu favorit din tot documentarul și e omul care a avut o contribuție decisivă în a arăta o altă perspectivă asupra vieţii lui Victor Ponta”, a explicat el. Iepan spune că secvența sa preferată este cea în care Victor Ponta îi explică mamei sale de ce a ales să intre în politică și mai ales în PSD.

2 PENTRU ROMÂNIA”, O PRODUCŢIE ORIGINALĂ DIGI24, UN DOCUMENTAR-EVENIMENT CARE ÎI ARE ÎN PRIM PLAN PE VICTOR PONTA ŞI KLAUS IOHANNIS

Întrebat dacă filmul e de natură să modifice natura votului, regizorul spune că mai degrabă documentarul poate schimba motivația de a merge la vot.

„Încercăm să explicăm că acest film e despre destinul uman. Dincolo de aceste alegeri, sunt doi oameni care au un parcurs mai special”, spune Florin Iepan.

El mărturisește că făcând acest film și-a modificat percepția legată de cei doi candidați, în special cea legată de Victor Ponta. „Are o evoluţie foarte spectaculoasă, greu de descris în câteva cuvinte. E un om care va marca evoluţia României, chiar dacă nu va câștiga. Povestea lui Ponta ttrebuie scrisă în continuare, la fel și la Iohannis”, este de părere Florin Iepan.

În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, regizorului i se pare un personaj puţin mai relaxat decât Victor Ponta în această competiţie. „Am simţit și sper că am redat în film o ușoară ironie pe care o are chiar faţă de el însuşi. E o trăsătură definitorie, bine ascunsă. E un om care are umor și uneori cred că se amuză văzându-se în situația de faţă”, spune Florin Iepan. El a povestit că a avut privilegiul de a merge cu autocarul de campanie a lui Iohannis și a obținut imagini inedite cu prezidențiabilul ACL.

Regizorul subliniază că documentarul său reprezintă viziunea unui autor de film asupra evenimentelor. „Nu am pretenția că spun poveste acestor oameni, spun povestea mea despre ei”, afirmă Florin Iepan.

Documentarul „2 pentru România" este o premieră pentru televiziunile din ţara noastră şi o producţie originală Digi24. Are două părţi: una dedicată lui Victor Ponta şi cealaltă lui Klaus Iohannis, fiecare de câte 50 de minute.

În cele 100 de minute de documentar-eveniment telespectatorii Digi24 vor putea să-i cunoască pe Victor Ponta şi Klaus Iohannis prin ochii celor care i-au cunoscut încâ de când erau copii. Le vor vedea aspiraţiile din adolescenţă, dar şi temerile.

Regizorul Florin Iepan a obţinut două premii ale Uniunii Cineaştilor Români şi un premiu pentru scurtmetraj documentar din partea Asociatiei Profesioniştilor de Televiziune din Romania.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!