Sari la conținut

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Candidații propun teme de referendum, în goana după voturi

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Primul candidat care s-a folosit de ideea referendumului a fost președintele Senatului, Călin Popescu Tariceanu. La începutul acestei toamne, fostul liberal venea cu propunerea unei noi suspendări a președintelui Traian Basescu care să culmineze cu un plebiscit național, organizat simultan cu primul tur de scrutin al prezidențialelor.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Liderul PSD, Victor Ponta a susținut inițial, poziția aliatului său, dar pe linie parlamentară demersul a murit în fașă, văduvit de susținerea parlamentarilor PSD. Pentru referendum, candidatul PSD are însă propriile sale planuri.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Prezidenţiabili cu program de premieri

Dacă voi fi președinte, cred și voi fi acel președinte care va supune în discuția publică, pentru prima dată în mod serios, și dacă va exista o mișcare publică în acest sens, chiar unui referendum național, forma de guvernământ. Cred că nu mai suntem în anii '90, când ne temeam că vine Regele să ne ia țara”, a spus Victor Ponta.

Ideea are deja adepți printre rivalii la Cotroceni.

Există o simpatie foarte mare pentru Casa Regală și o încredere foarte mare față de monarhie și Casa Regala a României”, a declarat Călin Popescu Tariceanu.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Pentru alți prezidențiali, referendumul are alte mize. Udemeristul Kelemen Hunor sugerează necesitatea unui astfel de plebiscit, dar pe tema autonomiei.

Monica Macovei nu se lasa mai prejos. În urma cu câteva zile, ea i-a solicitat președintelui Traian Basescu organizarea unui referendum pentru eliminarea imunitații demnitarilor.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Din decembrie 1989 şi până în prezent, în România au avut loc șase referendumuri pe diferite teme. Două au fost dedicate suspendării președintelui Traian Băsescu.

Cel mai important scrutin popular, care viza reducerea numărului de parlamentari, nu a fost pus nici până în prezent în practică.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!