ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Instrumente originale de campanie: de la înmormântări la plângeri penale și flori

Data publicării:
1966673 742016269211659 3225337947358630108 n

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Nu sunt naiv. Ştiu că nu o să intru în turul doi. Știu şi eu că România nu este pregătită în acest moment de a vota un candidat de etnie maghiară”, a recunoscut candidatul UDMR Kelemen Hunor la Digi24.

Alţi aspiranţi la Cotroceni luptă însă pentru fiecare vot, cu strategii diferite. Dan Diaconescu face acte de caritate. A plătit înmormântările pentru cinci oameni care nu mai aveau rude şi a participat inclusiv la slujba religioasă.

Dan Diaconescu, campanie în cimitir. Foto: Facebook

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Gheorghe Funar duce în schimb o luptă cu cei vii. În fiecare săptămână face câte un denunţ penal. Pe unii dintre canidaţi îi bănuieşte că sunt spioni şi că s-au implicat în cazul pădurilor retrocedate ilegal. Pe alţii îi acuză că s-au unit ca să fraudeze alegerile.

Aau dat sume uriaşe şi au realizat cel mai mare afişaj electoral din istoria post-decembristă a României, au plătit bani la institutele de sondare a opiniei publice ca să pună pe primele şase locuri banda celor şase”, spune el.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Opiniile lui Gheorghe Funar sunt împărtăşite de candidatul oficial al Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor. A depus şi el plângeri penale pentru că i s-ar fi distrus sau furat afişele electorale din capitală.

„Niciodată nu ne-am mai confruntat cu o asemenea avalanşă de sondaje mincinoase. Dacă eu am doar 3-4 procente, cum dezinformează firmele de bucătărie ale unor falşi cercetători, care prostituează nobila ştiinţă a sociologiei (...), atunci de ce se teme Mafia atât de tare şi de ce sunt ţinut în lanţuri?”, arăta Corneliu Vadim Tudor într-un comunicat.

În schimb, William Brânză încearcă să câștige voturi oferind flori doamnelor, la fiecare întâlnire electorală.

William Brânză, candidatul care oferă flori. Foto: Facebook

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Chiar dacă sunt originale, eforturile acestor candidaţi ar putea să rămână fără mare efect, cred profesorii de ştiinţe politice.

Astfel de candidaţi nu câştigă electoral din bazinul celor nehotătărâţi. Nu întoarce pe nimeni din drum niciun astfel de candidat. Se duc spre cazuri atipice, dar a căror semnificaţie poate fi cu impact general, cum ar fi participarea la înmormântarea unor oameni pe care nu are cine să-i înmormânteze”, spune analistul Dumitru Borțun.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Candidaţii mai slab cotaţi devin însă importanţi între cele două tururi de scrutin, când simpatizanţii lor pot înclina balanţa în avantajul unuia dintre favoriţi. Până atunci, mulţi se mulţumesc cu ce au.

Suntem prezenţi pe piaţa noastră, în lumea noastră pe care o creăm. Se numeşte comunitatea Prodemo”, spune candidatul Mircea Amariței.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri