Sari la conținut

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. MAE recomandă românilor din străinătate să aibă acte de identitate valabile pentru a putea vota

MAE recomandă românilor din străinătate să aibă acte de identitate valabile pentru a putea vota FOTO MediafaxFoto

Potrivit unui comunicat, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se vor afla în străinătate la data la care au loc alegerile pentru preşedintele României (2 noiembrie, respectiv 16 noiembrie, în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin) să se asigure că deţin acte de identitate valabile, condiţie necesară pentru exercitarea dreptului la vot.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. MAE le mai recomandă cetăţenilor români care şi-au pierdut actele de identitate sau cărora le-au expirat actele de identitate să solicite din timp preschimbarea acestora la misiunile diplomatice şi consulare ale României din străinătate.

Ghidul alegătorului român din străinătate” pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2014

„Ţinând cont de durata necesară emiterii unor noi acte valabile, potrivit normelor în vigoare, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite să solicite preschimbarea actelor de identitate în apropierea zilei în care se desfăşoară scrutinul sau în ziua respectivă”, se arată în comunicat.

De asemenea, nu este recomandată solicitarea de titluri de călătorie în ziua scrutinului decât dacă acest lucru este imperativ necesar pentru motivul reîntoarcerii în România.

MAE reaminteşte că titlurile de călătorie sunt documente cu caracter provizoriu destinate cetăţenilor români în vederea atestării identităţii deţinătorilor pe parcursul drumului de întoarcere din străinătate în România. În acelaşi timp, titlul de călătorie figurează, potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui, printre documentele de identitate în baza cărora cetăţenii români pot vota la prezidenţiale.

Totodată, Ministerul de Externe informează că eliberarea titlurilor de călătorie pentru cetăţenii români cu drept de vot aflaţi în străinătate se taxează conform legii, nefiind acordată nicio gratuitate în acest sens.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!