ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Marinarii aflați în cursă vor să voteze, dar nu au cum

Data publicării:
PESCARUSI PE PARAMA

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. 15.000 de români nu vor putea vota pe 16 noiembrie. Este vorba despre marinarii aflaţi în cursă şi pentru care, de mai bine de 14 ani, Biroul Electoral Central nu găseşte o soluţie. Marinarii au putut vota, însă, la mai toate alegerile din anii 90.

În 1992 şi 1996 navigatorii au putut vota, iar procesul nu era unul foarte complicat. Nava primea buletinele de vot din timp, iar întreg procesul era supravegheat de comandant. Pe lângă ştampila cu vot, marinarii puneau şi ştampila navei, iar apoi rezultatele erau trimise prin telegraf către operatorii radio de la ţărm. Aceştia aveau amenajată o secţie specială ce prelucra voturile înainte să le trimită la biroului electoral judeţean.

Din 2000 însă, Biroul Electoral Central a interzis această metodă, pe motiv că nu mai exista niciun vas cu pavilion românesc. Aşa se face că, de 14 ani, marinarii români plecaţi pe mare nu îşi mai pot exercita un drept fundamental şi garantat de Constituţie.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Petre Ion cutreieră mările şi oceanele lumii de aproape 30 de ani. Este în ţară acum, pentru o scurtă perioadă, dar urmează să ridice ancora din nou în câteva ziler. Aşa că pe 16 noiembrie, în ziua votului, va fi departe de ţară. Mai exact, în Marea Nordului. Ar vrea şi el, ca orice român, să aleagă viitorul preşedinte, dar nu va putea.

„În Italia am fost, când am prins cu vaporul, am votat acolo, în 1996. Anul ăsta îmi pare rău dacă nu pot să votez”, spune Petre Ion, timonier.

Ministerul de Externe cunoaşte situaţia. Şi atât.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Titus Corlățean, ministru de externe: „Nu au prea au votat marinarii în 2009. Secțiile de votare sunt cele aprobate prin ordin al ministrului, cele anunțate dinainte, în spațiile ambasadelor, consulatelor generale, oficiilor consulare”.

Adică instituţii aflate la sute de kilometri distanţă faţă de porturi.

 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Sunt ofiţer electrician şi sunt cu nava în portul Le Havre din Franţa. Cel mai apropiat centru de votare ar fi Parisul, adică la circa 300 de km”, a declarat telefonic, pentru Digi24, Silviu Greavu, navigator aflat în cursă. „Și colegii mei ar fi vrut să-şi exprime votul, este frustrant să nu poţi să-ţi exerciţi acest drept”, adaugă el.

Alte opinii ale marinarilor:

„Cum să mă duc eu de la navă, să las nava în nesiguranţă ca să mă duc să votez? Nu se poate!”

„Navigatorii sunt tot cetăţeni români, au şi ei tot dreptul să voteze”

Situația este valabilă și pentru muncitorii aflați pe platforme petroliere.

Reprezentanţii sindicatului navigatorilor primesc mii de cereri pentru urne mobile în perioadele cu alegeri, dar spun că au mâinile legate.

„O aberaţie pe care trebuie să o acceptăm având în vedere şi prevederile legale”, spune Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Militarii din teatrele de operațiuni pot vota

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Spre deosebire de navigatori, militarii români aflați în teatrele de operațiuni au secții de votare organizate special. Astfel, de pildă, la turul I al alegerilor prezidențiale de anul acesta, în Afganistan s-au prezentat la urne 340 de alegători. Toți au votat pe liste suplimentare. 151 dintre ei au votat cu Klaus Iohannis, 61 cu Victor Ponta și tot atâția cu Monica Macovei. Următorii clasați au fost Vadim Tudor (18), Teodor Meleșcanu (13), Elena Udrea (11), C.P.Tăriceanu (7), William Brânză (4), Gheorghe Funar (3), Dan Diaconescu (2). Nouă voturi au fost anulate, conform datelor oficiale anunțate de BEC.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri