Sari la conținut

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Monica Macovei: Unirea cu Moldova se putea face în 1990. Și americanii, și nemții spuseseră DA

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Și eu vreau să ne unim, dar nu ne putem uni decât atunci când ne-am lămurit câțiva parteneri externi esențiali că trebuie făcută și se face. Ea este un deziderat, dar nu-l putem face astăzi. Puteam să-l facem în 90, când americanii au spus DA, nemții au spus DA, dl. Snegur a venit la București – era președintele Moldovei – și a așteptat patru ore să-l sune Iliescu să spună dacă DA sau NU. Și după patru ore l-a sunat Iliescu și i-a spus NU. Și a plecat înapoi la Chișinău. Deci, se putea face”, a afirmat Monica Macovei.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ea a menționat, fără a da detalii, și că ridicarea vizelor pentru Republica Moldova, în februarie, a întâmpinat dificultăți de ultim moment, pe care le-a numit „lucruri rele și măgării”.

„Am fost în Parlamentul European președintele comisiei dintre PE și Republica Moldova. Sufletul meu este acolo, după ce acasă e întâi aici, în România. Va fi o relație foarte bună, va primi tot ajutorul din partea mea, așa cum a primit atunci când a luat vizele, pentru că s-au făcut atâtea lucruri rele și urâte și măgării, poate o să le povestesc odată, încât în ultima clipă nu luau vizele, dacă nu eram acolo. Acordul de asociere, la fel, cu Uniunea Europeană. I-am ajutat din toate puterile pe românii din Transnistria, unde sunt opt școli de limbă română, cu cărți, cu manuale, cu multe altele, pe elevi și pe profesori”, a spus Monica Macovei întrebată cum vede relația cu Republica Moldova.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Întrebată dacă unirea cu Republica Moldova ar trebui să se facă fără Transnistria sau cu Transnistria, Monica Macovei a răspuns: „Sigur că vreau să fie cu Transnistria, pentru că este integritate teritorială respectată de toată lumea și nimeni nu a recunoscut Transnistria”.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Relația cu Rusia și China o vede ca pe una comercială și culturală. „Dar nu suntem aliați politici. Noi suntem aliați politici cu Vestul și-acolo rămânem. Și trebuie să avem grijă, că în Uniunea Europeană sunt țări care depind exclusiv de gazul rusesc și nu ne curge prin vede gaz rusesc. Nu mai vrem sub ruși!”, a punctat Monica Macovei.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Intrarea în Schengen și în zona euro rămâne o prioritate pentru candidatul independent Monica Macovei. „N-am intrat în Schengen pentru că clasa politică este hoață și este pro-corupție”, a spus Monica Macovei. Ea a dat exemplul senatorilor, care au blocat ancheta în cazul Microsoft, prin amânarea discutării ridicării imunității pentru Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu. Aceștia nu mai pot fi chemați acum la DNA nici măcar pentru a da o declarație. „Să răspundă ei de ce nu intrăm în Schengen mai repede!”, a cerut Monica Macovei.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!