ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Portret de candidat: Kelemen Hunor

Data publicării:
kelemen hunor - fb 2

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În acelaşi an devine primul cetăţean român de etnie maghiară care ocupă funcţia de ministru al Culturii, iar mandatul său durează până în 2012. Apariţia sa în această funcţie nu e o surpriză. Kelemen Hunor are deja experienţă în domeniu, din mandatul de secretar de stat în Ministerul Culturii, în 1997.

Din anul 2000 este deputat de Harghita şi membru în Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor. Iar la congresul din 2011 câştigă fără emoţii bătălia politică pentru şefia formaţiunii, după retragerea lui Marko Bela.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Însă după ce UDMR face parte din două guverne conduse de Emil Boc, din cel al lui Mihai Răzvan Ungureanu şi primul cabinet al lui Victor Ponta, în decembrie 2012 situaţia se schimbă..

UDMR nu va avea participare în Guvern, însă nu se pune problema unei participări politice, se pune problema - și eu, ca prim-ministru, îmi asum acest lucru - se pune problema ca minoritatea maghiară, cea mai mare minoritate din România, să fie reprezentată și în structurile administrative”, spunea Victor Ponta în 17 decembrie 2012.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Alegerile au fost câștigate de USL și facem un Guvern monocolor, asta nu înseamnă că nu dorim un dialog privilegiat, că nu dorim o comunicare cu cei din UDMR”, spunea și Crin Antonescu, pe atunci președinte al PNL.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. K. Hunor, despre cei care resping autonomia: "Sunt cazuri clinice, trebuie tratate la psihiatrie"

Nu am putut să trecem peste poziţia Partidului Naţional Liberal. Vom intra în opoziție, o opoziție constructivă”, spunea și Kelemen Hunor.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. UDMR negociază revenirea la guvernare în martie 2014, după ce liberalii lui Crin Antonescu părăsesc guvernul Ponta 2. Iar Kelemen Hunor este vicepremier şi, din nou, ministru al Culturii. Dar ca lider al UDMR intră în dezacord cu ministrul Afacerilor Externe pe tema respingerii de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale .

Nu avem ce discuta în schimbarea poziţiei statului român. Abordările acestea constant etniciste sunt depăşite şi trebuie să fie depăşite”, spunea Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Diferenţa de opinii împinge colaborarea politică într-un punct critic, moment în care Kelemen Hunor anunţă: „UDMR rămâne în guvernare, în coaliţia de guvernare, şi eu o să mă retrag, eu o să îmi dau demisia din funcţia de ministru al Culturii şi vicepremier”.

Un proiect controversat al UDMR este înfiinţarea Ţinutului Secuiesc, prezentat de vicepremierul Kelemen Hunor la începutul lunii septembrie. Printre propuneri este aceea ca limba maghiară să devină limbă oficială a regiunii, alături de română. O altă iniţiativă a fost aceea de a scădea la 16 ani vârsta la care românii să poată vota. Dar în calitate de prezidenţiabil, Kelemen Hunor vrea să arate că minoritatea maghiară are o viziune asupra Romaniei.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Eu cred că avem nevoie de o nouă Constituție, avem nevoie de foarte multe lucruri care schimbă ce trebuie schimbat în această societate, eu cred în regiuni puternice, în identitatea regională, cred în forța comunităților regionale de a decide în cele mai importante lucruri care le privesc. Întrebarea e dacă România e pregătită să aibă conductor de locomotivă maghiar, electrician maghiar, brutar. Eu cred că da”, a spus el.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014! 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri